Comisia Europeană acordă sprijin financiar Croaţiei în urma cutremurului


Autor:    -  
Omis și Râul Cetina, Coasta Dalmată, Croația. Foto: Andrey Omelyanchuk / 500px

Timp de citire: 2 minute

Comisia anunță astăzi o primă tranșă a ajutorului financiar în valoare de 88,9 milioane de euro acordat Croației în cadrul Fondului de solidaritate al UE (FSUE), în urma cutremurului devastator care a lovit orașul Zagreb și împrejurimile acestuia la 22 martie 2020. Este vorbe despre o contribuție la eforturile țării de a oferi sprijin populației și de a reface infrastructurile și serviciile esențiale.

„Croația și capitala sa au fost victimele unuia dintre cele mai mari dezastre naturale produse în mai bine de un secol, care a cauzat daune și perturbări grave. În plus, catastrofa a avut loc într-un moment în care populația era deja lovită de efectele pandemiei de COVID-19 și ale măsurilor de izolare. Decizia adoptată astăzi are scopul de a reduce povara care apasă asupra țării și demonstrează încă o dată solidaritatea UE în momente dificile”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme.

Croația va primi în următoarele zile o plată în avans, reprezentând cea mai mare sumă acordată vreodată din FSUE. Între timp, Comisia definitivează analiza cererii prezentate de autoritățile croate și va propune o valoare finală a ajutorului, care urmează să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu.

La 22 martie 2020, un cutremur puternic a lovit Zagreb, capitala Croației și împrejurimile acesteia. În perioada imediat următoare, a fost activat mecanismul de protecție civilă al UE pentru a oferi un răspuns de urgență, mobilizând corturi, paturi, saltele, încălzitoare și saci de dormit din Slovenia, Ungaria, Austria și Italia pentru a fi trimise rapid în zonele afectate. Comisia a oferit, de asemenea, sprijin pentru operațiunile de salvare și de evaluare a daunelor prin intermediul serviciului Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență al UE. Ulterior, Croația a depus o cerere completă de asistență din Fondul de solidaritate al UE la 11 iunie 2020, în termenul regulamentar de 12 săptămâni de la data producerii dezastrului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!