Închide

Comisia Europeană anticipează o creștere de 9% a șomajului în UE. până la finalul anului

Ursula Van Der Leyen Spiegel

Foto: Der Spiegel

Timp de citire: 3 minute

​Șomajul din Uniunea Europeană este așteptat să crească până la 9% în acest an, acesta afectând în mod disproporționat femeile, tinerii, lucrătorii slab calificați și pe cei cu contracte temporare. Se preconizează că economia va reveni la o creștere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, potrivit Raportului Comisiei Europene privind starea Uniunii în 2020, scrie HotNews.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susţine astăzi, de la ora 10.00 (ora României) primul său discurs privind starea Uniunii, în Parlamentul European. Acesta va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.

Cele mai importante idei din Raportul Comisiei Europene privind starea Uniunii în 2020:

  • Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia au acționat cu fermitate pentru a sprijini lucrătorii și întreprinderile. Comisia a activat clauza derogatorie generală a Pactului de stabilitate și de creștere, pentru a le acorda statelor membre o flexibilitate maximă, care le va permite acestora să ofere sprijin oriunde este nevoie – sistemelor lor medicale, personalului medical și cetățenilor atât de grav afectați de criză. Suma totală mobilizată pentru intervenție până în prezent a ajuns la 4.200 de miliarde EUR, ceea ce reprezintă peste 30% din produsul intern brut al UE.
  • Amploarea crizei a fost atât de mare încât, în pofida unui răspuns public rapid și decisiv, economia UE se va confrunta în acest an cu o recesiune. Măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului au încetinit viața socială și economică – în anumite cazuri conducând aproape la o stagnare completă.
  • Se preconizează că economia UE se va contracta cu 8,3% în 2020. Fiecare stat membru a fost afectat în mod diferit, ceea ce dă naștere unui risc de apariție a unor divergențe între economiile noastre.
  • În același timp, impactul acestei crize va fi resimțit de toți.
  • Se așteaptă ca șomajul din UE să crească până la 9% în 2020, acesta afectând în mod disproporționat femeile, tinerii, lucrătorii slab calificați și pe cei cu contracte temporare.
  • Sărăcia, excluziunea socială și inegalitățile sunt susceptibile să crească, ceea ce scoate în evidență importanța unei redresări incluzive și echitabile pentru toți.
  • Se preconizează că economia va reveni la o creștere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, iar modul în care va evolua situația în materie de sănătate publică se va dovedi crucial. Eșecul nu este o opțiune pentru UE: planul de redresare propus de Comisie este fără precedent atât ca structură, cât și ca nivel de ambiție.
  • Pandemia provocată de coronavirus a zguduit până în temelii Europa și întreaga lume.
  • La început au fost doar cazuri izolate, dar curând acestea s-au transformat într-o urgență care afectează toate țările, toate regiunile și toți oamenii.
  • De la începutul anului, în UE au fost pierdute din cauza COVID-19 aproape 150.000 de vieți omenești, iar numărul celor care și-au pierdut viața în alte părți ale lumii este mult mai mare.
  • În pofida dificultăților, au putut fi salvate sute de mii de vieți. Dacă Uniunea Europeană și statele sale membre nu acționau rapid și hotărâtor pentru a proteja viețile și mijloacele de subzistență ale europenilor, tragedia ar fi fost mult mai mare. Lucrătorii din prima linie s-au achitat de propriile îndatoriri cu eroism, cetățenii au acceptat să își sacrifice libertăți fundamentale și s-au luat măsuri fără precedent pentru a limita răspândirea virusului.
  • Peste 600.000 de cetățeni ai UE blocați în afara frontierelor Uniunii Europene au fost repatriați, iar la nivel european și național au fost mobilizate investiții publice și private pentru a găsi un vaccin destinat oamenilor din întreaga lume. Această criză a scos la iveală cea mai bună ilustrare a solidarității europene.
În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care face un bilanț al realizărilor din ultimul an și prezintă prioritățile pentru anul următor. De asemenea, expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE.
scroll to top