Comisia Europeană: Comerțul agroalimentar al UE a atins niveluri record în 2023

, , ,
Autor:    -  
milk, cheese, cheese slices
Fotografie de Myriams-Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Exporturile agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 228,6 miliarde de euro în 2023, potrivit unui nou raport publicat vineri, 5 aprilie, de Comisia Europeană, potrivit Agriland.ie.

Anul trecut, importurile UE s-au ridicat la 158,6 miliarde EUR, ceea ce a generat un excedent de 70,1 miliarde EUR.

Acest lucru s-a datorat în principal “prețurilor ridicate susținute” pentru produsele de export ale UE, coroborate cu scăderea prețurilor mondiale pentru produsele importate.

“Principalele motoare ale exporturilor UE au inclus preparatele din cereale, produsele lactate și vinul”, se subliniază în raport.

Exporturi

Principala destinație pentru exporturile agroalimentare ale UE anul trecut a fost Regatul Unit, care a reprezentat 22% sau 51,3 miliarde de euro din exporturi.

Următoarea destinație a fost Statele Unite care, în ciuda unei ușoare scăderi a exporturilor UE în 2023 – în special pentru băuturi spirtoase și lichioruri – a reprezentat 27,2 miliarde de euro din exporturi sau 12%.

China a fost a treia cea mai mare piață de export și a reprezentat 14,6 miliarde de euro în 2023, deși exporturile de carne de porc au scăzut cu 29%, 1 miliard de euro, în timp ce preparatele din cereale și produsele de morărit au scăzut, de asemenea, cu 16%.

Alte tendințe majore identificate în cel mai recent raport arată că exporturile agroalimentare ale UE către Turcia au crescut cu 683 de milioane de euro, iar exporturile agroalimentare către Ucraina au crescut, de asemenea, cu 533 de milioane de euro.

Potrivit ultimului raport, primele trei exporturi agroalimentare au reprezentat aproape 30% din totalul general.

Printre acestea se numără preparatele pe bază de cereale și produsele de morărit, evaluate la 24,2 miliarde de euro, adică 11% din exporturile UE, produsele lactate evaluate la 19,6 miliarde de euro sau 9% și vinul și produsele pe bază de vin evaluate la 17,6 miliarde de euro sau 8%.

Importuri

O tendință-cheie evidențiată în cel mai recent raport arată că, după ce au atins o valoare record în 2022, importurile agroalimentare ale UE au scăzut cu 12,8 miliarde de euro, dar au fost în continuare evaluate la 158,6 miliarde de euro.

Brazilia a rămas cea mai mare sursă de importuri agroalimentare pentru UE în 2023, reprezentând 17,3 miliarde de euro de bunuri, dar cele mai recente cifre arată, de asemenea, că importurile din Brazilia au scăzut cu 2,9 miliarde de euro – ceea ce s-a datorat în principal unei reduceri semnificative a volumelor importate de boabe de soia, cafea și porumb.

Marea Britanie a rămas a doua sursă de importuri din UE, în valoare de 15,5 miliarde de euro în 2023, în timp ce Ucraina a fost a treia sursă de importuri din UE, cu o valoare de 11,8 miliarde de euro, anul trecut.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat ieri că cele mai recente cifre privind comerțul agroalimentar al UE reprezintă “o reflectare puternică a calității produselor UE și a competitivității producției UE”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!