Comisia Europeană lansează un ultimatum de 24 de ore pentru TikTok, în dosarul alegerilor din România
Comisia Europeană a trimis către compania chinezească ByteDance, care operează aplicația TikTok, o solicitare ”urgentă” de informații, prin care cere mai multe răspunsuri cu privire la rolul din ce în ce mai controversat al platformei în desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, soldat cu victoria neașteptată a extremistului de dreapta Călin Georgescu, alimentând serioase preocupări cu privire la ingerințele străine în procesul electoral, transmite Euronews. Răspunsurile sunt cerute în termen de 24 de ore.
Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a confirmat, în conferința de presă de vineri, că Henna Maria Virkkunen, vicepreședinta Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, a făcut demersurile necesare în acest sens.
”Într-adevăr, vicepreședinta Virkkunen tocmai a publicat un tweet, pentru că suntem îngrijorați despre indiciile privind operațiunile coordonate de influențare din străinătate care au țintit alegerile din România, mai ales pe TikTok”,
a declarat Regnier.
Solicitarea, lansată vineri, este întemeiată pe Legea Serviciilor Digitale (Digital Services Act – DSA) și reprezintă un ultimatum de 24 de ore.
Este a doua cerere de informații trimisă către TikTok în contextul alegerilor din România, prima fiind trimisă în urmă cu doar câteva zile.
Bruxelles-ul insistă ca TikTok să clarifice pe deplin dezvăluirile conținute în documentele furnizate de serviciile române de informații, declasificate miercuri seara la indicația președintelui Klaus Iohannis. Documentele indicau cu tărie că ascensiunea bruscă a lui Georgescu în preferințele electoratului nu au reprezentat ”un rezultat firesc” al procesului electoral, ci rezultatul unor acțiuni coordonate, artificiale, de manipulare și exploatare a algoritmului TikTok.
Campania a fost, cel mai probabil, orchestrată de un ”actor statal”, se arată în documentele citate.
Deși Rusia nu este menționată explicit ca fiind în spatele acțiunilor, agențiile de informații de la București au detectat asemănări între campania online a lui Călin Georgescu și una anterioară pe care Moscova o desfășurase în Ucraina, înainte de invadarea țării.
”TikTok trebuie să creeze și să pună la dispoziție resursele necesare pentru a contracara operațiunile de dezinformare înainte de weekendul electoral care urmează”,
a declarat un alt purtător de cuvânt al Comisiei.