Fără titluri și linkuri de presă pe X. Elon Musk se arată preocupat de “estetica” fostului Twitter
Elon Musk continuă să transforme X (fostul Twitter). Linkurile şi articolele de presă partajate pe platformă apar acum doar sub forma unei imagini, fără titlu sau descriere, o măsură justificată de miliardar din motive “estetice”, potrivit AFP.
“Acest lucru vine direct de la mine. Estetica (reţelei de socializare) va fi mult îmbunătăţită prin aceasta”,
a scris Elon Musk la jumătatea anului trecut, când schimbarea de stil fusese deja observată de anumite mass-media, în timpul unei faze de testare.
Începând de miercuri, atunci când un utilizator partajează un articol de presă, doar numele postului de presă care l-a publicat apare în continuare într-un colţ al imaginii de ilustrare, iar un clic pe această imagine oferă acces la conţinut.
Strategiile lui Musk, sortite eșecului
Elon Musk, care a cumpărat reţeaua de socializare anul trecut, încearcă să stopeze scăderea veniturilor din publicitate prin încurajarea utilizatorilor să petreacă mai mult timp pe platformă şi, prin urmare, să partajeze mai puţine linkuri externe.
Dar celelalte măsuri luate până acum (mesaje mai lungi, conversaţii audio în direct cu celebrităţi, un accent mai mare pe video etc.) nu par să dea roade.
Insider Intelligence preconizează venituri din publicitate de mai puţin de 3 miliarde de dolari pentru X în 2023, ceea ce reprezintă o scădere de 28% de la an la an.
În 2022, un an marcat de atacuri înainte de preluarea forţată din octombrie de Musk, platforma a încasat 4,14 miliarde de dolari, în scădere cu 7% faţă de 2021, cel mai bun an al său.
Linda Yaccarino, noul director general al X, asigurase la mijlocul anului trecut la CNBC că reţeaua socială era “aproape de pragul de rentabilitate” şi că mărcile “se întorceau”, menţionând în special Coca-Cola şi Visa.
“Yaccarino şi Musk au afirmat în mai multe rânduri că agenţii de publicitate care părăsiseră Twitter după achiziţionarea de către Musk se întorceau pe platformă, în pofida dovezilor care demonstrează contrariul”,
a afirmat joi ONG-ul Media Matters într-un comunicat.
“În cele 12 săptămâni de mandat al lui Yaccarino ca director general, majoritatea celor mai importanţi 100 de agenţi de publicitate ai companiei au cheltuit o fracţiune din ceea ce au cheltuit în cele 12 săptămâni dinaintea preluării”,
a detaliat ONG-ul.
Organizaţia împotriva dezinformării citează exemplul Visa, despre care spune că
“a cheltuit doar 10 dolari în ultimele 12 săptămâni, faţă de aproximativ 77.500 de dolari în cele 12 săptămâni dinaintea achiziţiei”.
Abordarea controversată a lui Elon Musk în ceea ce priveşte moderarea conţinutului şi lansările haotice de noi produse, cum ar fi autentificarea plătită a utilizatorilor, au alungat în masă agenţii de publicitate.
Dar patronul Tesla şi SpaceX a afirmat la începutul lunii septembrie că Liga Anti-Defăimare (ADL, care luptă împotriva antisemitismului şi rasismului) a fost “responsabilă pentru cea mai mare parte a veniturilor noastre pierdute”.
ADL este una dintre ONG-urile care au denunţat o creştere semnificativă a dezinformărilor şi a insultelor homofobe şi rasiste pe reţeaua de socializare de când au fost schimbate regulile. Cu toate acestea, a anunţat miercuri că în curând va reîncepe să publice reclame pe platformă.
Elon Musk, care iubeşte provocarea, nu-şi ascunde sprijinul pentru dreapta americană sau dispreţul faţă de mass-media.
La 3 octombrie, miliardarul a declarat că “practic nu consultă niciodată presa mainstream”.
“Ce rost are să citeşti 1.000 de cuvinte despre ceva ce a fost deja împărtăşit pe X cu câteva zile înainte?”
În septembrie, Comisia Europeană a publicat un studiu care arată că platforma X, care s-a retras din codul de bune practici al UE privind dezinformarea în luna mai, are “cea mai mare rată de informaţii false şi dezinformare în publicaţiile sale”.
În această vară, Twitter a fost, de asemenea, acţionat în justiţie în Franţa de Agenţia France Presse (AFP) şi de trei grupuri de presă franceze, care doresc să obţină informaţii care să le permită să negocieze o taxă pentru utilizarea conţinutului lor, inclusiv sub formă de extrase.