Închide

Comisia Europeană ne promite sprijin pentru renunțarea la combustibilii fosili din Rusia

Avatar
Putin Ue

Foto: https://gumlet.assettype.com/

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 17 state membre, între care şi România, să îşi elimine treptat dependenţa de combustibilii fosili ruşi, în conformitate cu planul REPowerEU pentru o energie mai accesibilă, mai sigură şi mai durabilă.

”Comisia va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 17 state membre să îşi elimine treptat dependenţa de combustibilii fosili ruşi, în conformitate cu planul REPowerEU pentru o energie mai accesibilă, mai sigură şi mai durabilă. Expertiza tehnică va sprijini statele membre să identifice şi să pună în aplicare cele mai bune reforme de politică şi investiţii în domenii precum diversificarea aprovizionării cu energie, accelerarea tranziţiei către energia din surse regenerabile şi sporirea eficienţei energetice, pentru a atinge aceste ambiţii europene comune”, anunţă CE.

Statele membre care au solicitat şi vor primi acest sprijin în lunile următoare sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Croaţia, Italia, Cipru, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.

„Pe lângă criza umanitară din Ucraina, statele membre se confruntă şi cu o criză energetică fără precedent. Instrumentul de sprijin tehnic va oferi sprijin specific, personalizat şi care va răspunde în timp util nevoilor în schimbare rapidă ale fiecăruia dintre aceste state membre”,

spune comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, citată de news.ro.

La 21 martie 2022, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Comisia a lansat o cerere specifică prin care invită statele membre să îşi exprime interesul de a primi sprijin tehnic. Comisia a evaluat şi aprobat toate solicitările prezentate de statele membre. Expertiza se furnizează în cadrul instrumentului de sprijin tehnic (IST), gestionat de Comisie.

Acesta va sprijini eliminarea treptată a dependenţei statelor membre de combustibilii fosili ruşi şi va contribui la atenuarea şocurilor preţurilor pe termen mediu, inclusiv prin accelerarea tranziţiei verzi a UE, ţinând seama în acelaşi timp de dimensiunea interregională şi transfrontalieră.

scroll to top