Închide

Comisia Europeană susține constituirea unor parteneriate între regiunile UE

Avatar
European Union Flag Voters
Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană lansează o cerere de exprimare a interesului vizând constituirea unor parteneriate tematice pentru a testa proiecte de inovare interregionale care să sprijine acțiuni de reacție și redresare ca urmare a pandemiei cauzate de noul coronavirus, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Scopul cererii de exprimare a interesului este de a ajuta regiunile să profite de oportunitățile care se ivesc în contextul crizei, să-și crească reziliența și să-și centreze eforturile pe transformarea digitală și ecologică pentru redresarea celor mai afectate sectoare, cum ar fi sănătatea și turismul.

„Pe baza unor acțiuni-pilot anterioare încununate de succes vizând stimularea inovării și a competitivității la nivel regional, lansarea prezentei cereri de exprimare a interesului reprezintă o nouă exemplificare a capacității și hotărârii UE de a sprijini economiile locale în vremuri atât de dificile. Centrarea eforturilor pe sănătate, pe turism, sustenabilitate și digitalizare este perfect în acord cu prioritățile Comisiei și cu reacția necesară pentru a contracara efectele crizei cauzate de noul coronavirus”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme.

În cadrul acestei cereri, Comisia Europeană caută să obțină exprimarea interesului din partea parteneriatelor transnaționale ale autorităților regionale și a altor părți interesate precum universități, centre de cercetare, clustere și IMM-uri care doresc să testeze parteneriate interregionale pentru inovare menite să faciliteze comercializarea și extinderea proiectelor de inovare interregionale și să stimuleze investițiile în întreprinderi.

Cererea va sprijini parteneriatele interregionale în patru domenii tematice. Primul, parteneriatul pentru dezvoltarea lanțului valoric medical se referă la utilizarea de produse sau dispozitive medicale pentru a aborda noul coronavirus la orice nivel al lanțului valoric, de la concepție la distribuție. Al doilea, parteneriatul privind siguranța și gestionarea deșeurilor medicale este legat de tema economiei circulare în domeniul sănătății. Al treilea parteneriat se referă la proiecte care încurajează turismul sustenabil și digital. Al patrulea parteneriat este centrat pe dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen în regiunile cu emisii mari de carbon, de exemplu prin transformarea minelor de cărbune, topitoriilor sau unităților de producție existente.

Până la sfârșitul anului 2021, fiecare parteneriat selectat trebuie să fi definit un set de acțiuni pentru a accelera adoptarea inovării, comercializarea și extinderea proiectelor de investiții interregionale. Parteneriatele selectate trebuie, de asemenea, să fi analizat obstacolele financiare și juridice din calea comercializării și a extinderii, precum și să fi dezvoltat cooperarea cu alte programe și inițiative ale UE. În plus, acțiunile selectate vor trebui să colaboreze cu parteneriate stabilite în alte domenii care sunt vizate de cele trei Platforme tematice de specializare inteligentă.

scroll to top