Închide

Compania aeriană cu cea mai stufoasă schemă de personal din lume dă afară jumătate din angajați

Avatar
Pia Atr 42 Gilgit 2 759x500

Sursa foto: Sam Chui Aviation & Travel.

Timp de citire: 3 minute

Compania aeriană românească TAROM are o flotă de 29 de aeronave, deservită deocamdată de circa 1.700 de angajați, dintre care o treime ar putea fi puși pe liber în perioada următoare, potrivit unor informații apărute în presă în toamna trecută. Există însă o companie aeriană cu aceeași dimensiune a flotei, dar cu de peste 8 ori mai mulți angajați. Acum, în urma unui plan de reorganizare, va da afară jumătate dintre aceștia.

Pakistan International Airlines Corp. (PIA) va concedia jumătate din cei 14.000 de angajați ai săi, va înlocui o parte din flota de aeronave și va închide definitiv rutele operate în pierdere, pentru a încerca să treacă pe profit pentru prima dată în mai mult de un deceniu, potrivit Bloomberg.

Guvernul pakistanez a aprobat restructurarea transportatorului aerian, potrivit lui Ishrat Hussain, consilier al premierului de la Islamabad, Imran Khan. Acesta a solicitat, de asemenea, analizarea oportunității externalizării activităților de management ale companiei sau vânzarea unui pachet de 26% din acțiunile companiei aeriene, după ce bilanțul său financiar se va îmbunătăți.

Noul plan este doar ultimul dintr-o serie nesfârșită de încercări de revigorare ale companiei, blocate fie de protestele angajaților, fie de opoziția politică. De această dată, ”nu avem planuri grandioase de a ajunge asemenea celor de la Emirates, Etihad sau Qatar Airways, dar va fi o organizație foarte suplă și eficientă”, a spus Hussain într-un interviu recent. Scopul declarat este de a readuce PIA pe profit până în 2023.

Aceasta ar fi cu adevărat o mare realizare pentru o companie aeriană ale cărei finanțe și reputație au fost făcute praf în ultimii ani. Chiar și fără restricțiile de circulație legate de pandemie, PIA nu a mai primit acceptul de a zbura pe câteva dintre piețele sale cele mai importante, inclusiv în SUA și Europa, după ce ministrul aviației din Pakistan anunța, anul trecut, că aproape o treime dintre piloții companiei și-au dobândit licențele de zbor prin fraude.

În exact aceeași zi, anchetatorii pakistanezi au făcut publice date care acuzau echipajul de zbor al unei aeronave a PIA pentru un accident petrecut pe aeroportul din Karachi, care ucisese 97 de persoane.

Pandemia a venit precum colacul peste pupăză.

Mai multe rute au fost închise, iar perioadele de vârf din punct de vedere turistic au fost ratate complet, cum ar fi pelerinajul anual de la Mecca, de la mijlocul lunii iulie. Transportatorul aerian a înregistrat anul trecut pierdere nete de 34,6 miliarde de rupii (226 milioane de dolari), care, în ciuda provocărilor și dificultăților aduse de pandemie, a reprezentat un rezultat îmbunătățit față de pierderile de 52,6 miliarde de rupii din anul precedent.

Chiar și companiile aeriene sănătoase din punct de vedere financiar au avut mult de suferit anul trecut. În cadrul celui mai recent raport publicat săptămâna trecută, Asociația Internațională pentru Transportul Aerian (IATA) a anunțat că transportatorii aerieni din întreaga lume vor ajunge la pierderi de aproximativ 48 de miliarde de dolari în 2021, în condițiile în care reluarea pe scară largă a traficului aerian de pasageri va mai întârzia, din cauza extinderii pandemiei și posibilelor apariții de tulpini virale noi.

În ceea ce o privește, PIA avea o flotă de 30 de aeronave la 30 septembrie, inclusiv 12 aparate Boeing 777 și 11 aparate Airbus SE A320.

Hussain nu a specificat ce schimbări se vor face la nivelul flotei, care mai include și câteva avioane ATR, dar a spus că dimensiunea flotei va fi ”menținută sub 30 de aparate” și va include avioane mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. În plus, PIA nu va mai deservi destinații precum Tokyo și Manila, a spus Hussain.

În planul aprobat de cabinetul pakistanez, compania a promis că va reduce numărul locurilor de muncă și va vinde active ne-esențiale. Aproximativ 2.000 de angajați și-a depus deja cererile de concediere voluntară, potrivit companiei aeriene. Între timp, operațiunile ne-esențiale, precum catering-ul și serviciile de mentenanță și inginerie, vor fi externalizate.

Sunt evaluate și alte active, inclusiv Hotelul Roosevelt din New York, pe care compania aeriană l-a cumpărat în vremuri mai bune, ca simbol al prestigiului pakistanez. Anul trecut, hotelul a fost închis, iar acum ar putea fi vândut sau reamenajat.

  • Cu 467 de angajați care deservesc operarea unei singure aeronave, PIA este compania aeriană cu cea mai stufoasă schemă de personal din lume.
  • Comparativ, Air France – KLM utilizează 150 de angajați pentru operarea unei aeronave.
  • Făcând calculele, TAROM are nevoie de 58,6 angajați pentru o aeronavă.
  • La capătul opus al scalei, se află operatorii low-cost. De pildă, Ryanair alocă doar 39 de persoane pentru operarea unui aparat de zbor. Din acest punct de vedere, cifrele TAROM se situează mai degrabă în plaja operatorilor low-cost, cu atât mai mult cu cât planurile companiei vizează o nouă ”scuturare” a schemei de personal.
scroll to top