Compania lui Elon Musk de neurotehnologie, acuzată de cruzime împotriva animalelor

, , ,
Autor:    -  
monkey, baby, barbary macaque
Fotografie de christels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Neuralink, compania lui Elon Musk de neurotehnologie, se află în situația de a se apăra împotriva acuzației că cercetătorii săi au abuzat de maimuțe în timpul testelor anumitor produse, relatează The Guardian

Neuralink, care speră să creeze o interfață revoluționară care să permită oamenilor să controleze device-uri prin intermediul creierului, a comunicat printr-o declarație, luni, că animalele din cadrul testelor ”au fost tratate cu respect de către echipa noastră”. Compania a răspuns astfel la acuzația că animalele au fost torturate și lăsate să moară în condiții atroce. 

Într-o plângere extinsă, depusă la Departamentul American de Agricultură (USDA), PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine) a spus că experimentele au cauzat ”suferință extremă” animalelor, cărora ”le-au mutilat creierul în cadrul unor experimente dubioase, iar apoi au fost lăsate să sufere și să moară”. PCRM este un ONG care promovează un stil de viață plant-based și alternative la testarea pe animale.

Plângerea vizează parteneriatul dintre Neuralink și Universitatea din California, activități ce au fost derulate între 2017 și 2020, în care cercetătorii au implantat aparate ”de dimensiunea unui bănuț” în craniile subiecților, maimuțe din specia macac.

Datorită legislației privind accesul public la rapoarte, PCRM a obținut sute de pagini cu rapoarte medicale, rapoarte de necropise și alte documente legate de parteneriatul în valoare de 1,4 milioane de dolari. Documentele ar releva faptul că maimuțele au suferit ”disconfort psihologic extrem” cauzat de “operațiile neomenoase”.

În plângere, PCRM spune că Neuralink a folosit o substanță numită BioGlue, care a distrus părți din creierul maimuțelor. Acestea au suferit de anxietate, stare de vomă, lipsa poftei de mâncare, pierderea părului și comportament specific auto-mutilării, cum ar fi smulgerea degetelor.

Neuralink a numit aceste informații prezentate drept ”înșelătoare”, spunând, într-o postare pe blog, că ”au operat și continuă să opereze în conformitate cu standardele legale federale”. După ce parteneriatul cu Universitatea California s-a încheiat, Neuralink și-a mutat operațiunile într-o unitate internă.

Compania a răspuns în mod direct la acuzația că peste 12 maimuțe au murit ca urmare a procedurilor la care au fost supuse de către Neuralink, spunând că parte din aceste proceduri erau ”proceduri terminale” – când subiecți vii sunt eutanasiați imediat după operație. 

Musk a spus în trecut că tehnologia implantării de microcipuri în creier a Neuralink ar putea avea un impact major asupra persoanelor cu dizabilități, postând pe Twitter că aceasta ”ar permite unei persoane paralizate să dea un tweet mai repede decât ar face-o o persoană normală tastând pe telefon”, de exemplu.

Neuralink a publicat în 2021 un videoclip cu o maimuță care pare să controleze un computer cu mintea. Lansarea a stârnit controverse, mulți observând că, de obicei, astfel de videoclipuri sunt publicate în reviste științifice și supuse evaluărilor complexe, permițând mai multă supraveghere și responsabilitate.

PCRM a declarat în plângerea formulată că Neuralink a încălcat reglementările legislației privind bunăstarea animalelor și a cerut ca atât Universitatea California, cât și Neuralink să primeasă „pedeapsa civilă maximă disponibilă pentru fiecare încălcare”. Până la publicarea acestui articol, USDA nu a răspuns la cererea de comentarii.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!