Închide

Companiile aeriene low-cost, inclusiv Wizz Air și Ryanair, vizate de un control al ANPC

Avatar
Plane

Fotografie de Dovydas Pranka pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început o investigaţie de fond la o serie de companii aeriene care activează pe teritoriul României, ca urmare a sesizărilor primite de la clienți, referitoare la serviciile oferite de acestea. Printre companiile vizate se numără inclusiv Wizz Air şi Ryanair, potrivit unui comunicat de presă al Autorității.

”De la Cuza am învăţat că nu trebuie folosite două măsuri pentru acelaşi lucru. Povestea cu ocaua mică. Dacă s-a evaluat activitatea unei companii aeriene, atunci trebuie să o verificăm şi pe a celorlalte, aflate în aceeaşi situaţie. Trist este că aici povestea va fi mai lungă, cele două nefiind de pe teritoriul României. Chiar şi pe jos, pentru că avioanele lor nu prea mai zboară, vom ajunge la destinaţie şi măsurile vor fi în consecinţă! Drum bun să avem!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Investigaţia este realizată de Direcţia Generală de Control şi Supraveghere Piaţă, împreună cu Centrul European al Consumatorilor România (ECC România), care instrumentează sesizările transfrontaliere ale consumatorilor.

Până în acest moment, începând cu 30 aprilie 2021, ECC România a înregistrat 500 de solicitări referitoare la serviciile Wizz Air şi 114 la serviciile Ryanair.

Potrivit ANPC, în prezent se centralizează toate reclamaţiile pe această temă, venite de pe teritoriul României, la nivelul Autorității, pentru a putea completa şi definitiva informaţiile. Totodată, ANPC sfătuiește consumatorii să se adreseze, în primă instanţă, operatorilor economici de transport aerian sau agenţiilor de turism intermediare, pentru soluţionări amiabile.

În situaţia în care drepturile consumatorilor sunt încălcate, aceștia sunt îndemnați să se adreseze autorităţilor competente. ANPC reamintește că, în conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensaţii de până la 600 de euro pentru un zbor anulat.

Acest lucru este valabil chiar şi în situaţia în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ, mai arată ANPC

Recuperarea compensaţiilor se poate face fie amiabil, la operatorul economic, fie prin intermediul ANPC şi ECC Romania, care realizează acest lucru, cu titlu gratuit.

scroll to top