Închide

Schimbare de macaz la Praga: viitorul guvern se opune politicii ”prietenoase” față de China și Rusia

Avatar
Milos Zeman Xi Jinping

Președinții Cehiei și Chinei, Miloš Zeman și Xi Jinping. Sursa foto: Institutul European pentru Studii Asiatice.

Timp de citire: 2 minute

Viitorul șef al diplomației de la Praga, Jan Lipavský (membru al Partidului Piraților, afiliat Grupului Verzilor / Alianței Libere Europene), nominalizat pe lista miniștrilor din următorul Cabinet, își propune să schimbe cursul politicii externe a țării și să acorde prioritate drepturilor omului față de interesele economice, potrivit Euractiv.com, care citează presa cehă.

Lipavský ar putea astfel să devină un ghimpe în coasta președintelui Miloš Zeman, binecunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse și pro-chineze.

De altfel, există temeri că Zeman este dispus chiar să blocheze formarea noului guvern, doar pentru a-l împiedica pe Lipavský să devină ministru de externe.

Lipavský, fost vicepreședinte al Comisiei de politică externă și de apărare din Parlamentul de la Praga, a criticat dintotdeauna implicarea companiilor ruse și chineze în proiecte cruciale de infrastructură cehă, printre care noua unitate a centralei nucleare de la Dukovany.

”China rămâne un partener comercial important. Cu toate acestea, China nu mai poate fi văzută drept un partener important, atunci când vine vorba de investiții străine”, a spus Lipavský într-un interviu recent pentru publicația Deník N.

În același interviu, el a adăugat că acțiunile rușilor sau chinezilor pe teritoriul Cehiei ar putea constitui amenințări la securitatea țării, dând și un exemplu concludent în acest sens:

”Activitățile specifice întreprinse de Rusia sau China pe teritoriul ceh ar putea fi definite ca ostile sau ca amenințări. De exemplu, cazul Vrbětice (explozia de depozit de muniție provocată de agenți ruși în 2014), activitățile chineze în sfera academică din Cehia sau înființarea de rețele de influență care lucrează pentru aceste puteri pe teritoriul nostru”, a adăugat Lipavský.

Lipavský a subliniat că drepturile omului trebuie să fie prioritare față de interesele de afaceri și de diplomația economică.

În trecut, el a fost printre principalii susținători ai așa-numitei legi Magnitsky.

În ce privește calendarul de desemnare a viitorului Cabinet, președintele Zeman este așteptat să-l nominalizeze vineri, 26 noiembrie, drept candidat la funcția de prim-ministru pe Petr Fiala liderul Partidului Civic Democrat (afiliat Conservatorilor și Reformiștilor Europeni). Fiala și-a făcut deja publică lista candidaților la posturile de miniștri.

”I-am prezentat domnului președinte propunerea viitorilor miniștri care se bazează pe acordul nostru de coaliție. Consider această propunere de bună calitate și nu mă gândesc la nicio modificare”, a spus Fiala.

Aprobarea președintelui este un pas necesar pentru formarea guvernului. Specialiștii cehi în dreptul constituțional susțin că, dacă Zeman refuză să numească guvernul în forma propusă de premierul desemnat, atunci Fiala ar trebui să ceară Curții Constituționale să rezolve situația, având toate șansele de succes.

scroll to top