Închide

Companiile străine rămase pe piața rusă rămân fără angajați, pentru că le sunt luați la oaste

Avatar
oil, drill, petrochemicals

Fotografie de wasi1370 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

O parte a celor peste 9.000 de angajați ruși ai gigantului industriei mondiale de servicii petroliere Schlumberger au început să primească ordine de recrutare militară chiar la locurile lor de muncă, anunță agenția Reuters. Deși compania s-ar putea afla în curând într-o situație de criză privitoare la forța de muncă, aceasta nu a autorizat munca la distanță în cazul posturilor care se pretează la acest regim de muncă, în așa fel încât angajații să poată scăpa de mobilizare, potrivit unor surse familiare cu problema din interiorul companiei și unor documente interne consultate de Reuters.

Cooperarea companiei Schlumberger cu autoritățile militare ruse prin predarea către angajații săi a ordinelor și documentelor militare, precum și refuzul companiei de a permite angajaților ruși să lucreze la distanță, din afara țării, au provocat reacții de dezaprobare, mai arată sursele citate. Acestea consideră acțiunile companiei drept sprijin tacit pentru războiul purtat de Rusia în Ucraina.

De asemenea, organizațiile pentru respectarea drepturilor omului au anunțat că urmăresc îndeaproape modul în care compania răspunde la preocupările pe această temă.

Legislația rusă impune companiilor de pe piață să contribuie direct la trimiterea citațiilor și ordinelor militare către angajați și să efectueze încorporarea în cazul în care angajații lor trebuie să se prezinte pentru satisfacerea serviciului militar, potrivit Centrului de Resurse pentru Afaceri și Drepturile Omului, organizație care analizează performanța corporativă privitoare la respectarea drepturilor omului.

În aprilie, CEO-ul Schlumberger, Olivier Le Peuch, a declarat că cea mai mare companie de servicii energetice din lume monitorizează îndeaproape evoluțiile din Ucraina și că la acea vreme exista ”o sperantă pentru o încetare rapidă a ostilităților”.

Între timp, Schlumberger a anunțat că suspendă noile investiții și procesele de implementare a tehnologiei sale în Rusia, dar, spre deosebire de unele dintre companiile din domeniul energiei, a decis să nu se retragă complet de pe piața rusă.

”Echipa locală de conducere gestionează o situație incredibil de complexă și dificilă”, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Schlumberger în această săptămână.

Acesta a adăugat că managerii sunt obligați ”să respecte legile și reglementările locale, mai ales atunci când nerespectarea acestui lucru ar putea crea riscuri suplimentare pentru angajații noștri locali”.

Schlumberger lasă luarea deciziilor privind politicile de ocupare a forței de muncă din Rusia în seama managerilor locali, a declarat purtătorul de cuvânt din SUA al companiei.

”Sancțiunile internaționale nu permit persoanelor din SUA sau UE să ofere Rusiei sfaturi sau instrucțiuni privind practicile de angajare”, a spus purtătorul de cuvânt citat.

Centrul de Resurse pentru Afaceri și Drepturile Omului a solicitat informații de la Schlumberger și de la alte companii non-ruse cu operațiuni în țară cu privire la gestionarea procedurilor de mobilizare. Schlumberger a evitat să răspundă solicitărilor.

Alte două companii mari care și-au păstrat operațiunile din Rusia au făcut-o – companiile din industria farmaceutică Roche Holding și Novo Nordisk, care au declarat că au cerut derogări și amânări de la satisfacerea serviciului militar pentru angajații lor.

Roche, care are peste 800 de angajați în Rusia, a transmis că a depus o cerere de scutire de îndeplinire a serviciului militar pentru angajații săi, refuzând să precizeze situația concretă actuală a angajaților vizați.

Novo Nordisk a transmis că a solicitat amânări printr-o asociație patronală din industria farmaceutică și că, între timp, nu a primit ordine de încorporare pentru vreunii dintre angajații săi.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a refuzat să comenteze explicit cu privire la mobilizarea militară din Rusia. Totuși, acesta a adăugat că firmele străine ar trebui să se aștepte ca operațiunile lor ”să devină din ce în ce mai dificile, pe măsură ce condițiile de pe teren devin mai puțin prietenoase pentru companiile occidentale”.

Deși Schlumberger nu a precizat clar câți angajați are în Rusia, surse din interiorul companiei au confirmat că subsidiara sa din Rusia are peste 9.000 de angajați, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din numărul total de angajați ai companiei la nivel mondial.

Potrivit unui document intern consultat de Reuters, zeci de anagajți ruși ai Schlumberger au părăsit țara.

Compania a derulat contracte cu marii producătorii de petrol ruși Rosneft și Gazprom Neft, precum și cu americanii de la Exxon, care și-au anulat între timp investițiile în Rusia și încearcă să iasă de pe piață.

De asemenea, principalii competitori ai celor de la Schlumberger pe piața serviciilor petroliere, Baker Hughes și Halliburton, își vând sau și-au vândut deja diviziile de business din Rusia.

O altă companie de profil, Weatherford International, care a declarat în martie că și-a suspendat livrările de materiale către Rusia și că a suspendat eventualele noi investiții pe piața rusă, își menține încă o minimă prezență în țară. Un purtător de cuvânt al companiei nu a dorit să comenteze cu privire la modul în care Weatherford gestionează problema mobilizării militare a angajaților săi ruși.

scroll to top