Închide

Rusia amenință Europa cu criza energetică și că va plăti cu 400 de mld. $ mai mult pentru gaze

Avatar
european union, gas prices, russian flag

Fotografie de Alexey_Hulsov pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Europa va plăti suplimentar 400 miliarde de dolari pentru preţurile mai ridicate la energie şi. mai mult, s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere, a avertizat ieri vicepremierul rus Alexander Novak, în marja Forumului economic de la Sankt Petersburg, citat de Reuters.

În cadrul intervenției sale, vicepremierul de la Moscova a promis că discuţiile privind majorarea vânzărilor de gaze către China vor accelera, avertizând totodată Europa că va plăti un preţ ridicat pentru embargoul petrolier impus contra Rusiei.

Rusia este puternic dependentă de exporturile sale de energie de miliarde de dolari pentru stabilitatea sa financiară, în condiţiile în care mai mult de jumătate din gazele importate de UE vin din Rusia, lăsând expus blocul comunitar la orice întreruperi în aprovizionare.

Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Novak a prognozat că planul de reducere a importurilor de petrol din Rusia ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piaţa europeană. De asemenea, el a dat vina pe ”planificarea proastă a securităţii energetice” în SUA şi Europa, care ar sta la baza preţurilor record ale combustibililor şi a majorării inflaţiei.

Rusia susţine că-şi poate redirecţiona exporturile de energie dinspre Europa către ţări ca India şi China, pentru a acoperi pierderile provocate de pierderea vânzărilor pe piaţa europeană.

Totuşi, Novak susţine că infrastructura energetică a Rusiei va trebui dezvoltată pentru a se asigura că rutele de aprovizionare şi conductele ajung pe noile pieţe, în condițiile în care cea mai mare parte a infrastructurii existente fiind direcţionată către aprovizionarea vecinilor dinspre vest.

scroll to top