Conducta pe sub Dunăre de importanță majoră, lansată luni. Sterian, Transgaz: „Un moment istoric”


Autor:    -  
Foto: Transgaz

Timp de citire: 2 minute

Constructorii gazoductului Țărmul Mării Negre – Podișor, proiect strategic care va aduce în sistemul energetic național gazele extrase din Marea Neagră, au ajuns, luni, la o etapă extrem de importantă, respectiv lansarea conductei pe sub Brațul Borcea al Dunării. Lucrarea este considerată extrem de importantă la nivelul Europei de către șeful operatorului național de transport al gazelor naturale, Ion Sterian.

Subtraversarea fluviului Dunărea, una dintre cele mai solicitante și complexe subtraversări din Europa din punct de vedere tehnic, a ajuns în stadiul final, operațiunea de retragere fiind programată pentru lună. Cu o lungime de 1.815 metri și o adâncime maximă de 63 de metri, această traversare stabilește un nou reper în execuția forajului orizontal dirijat datorită diametrului, complexității geologice și dimensiunii echipamentelor mobilizate, potrivit oficialilor proiectului.

„Este cea mai importantă lucrare de subtraversare, prin lungime, prin complexitate, pe sub o acumulare de apă, fluviu, din istoria Europei. Astăzi este un moment istoric, începe lansarea conductei de 1.000 de milimetri, care durează între 18 și 26, 28 de ore”,

a declarat Ion Sterian pentru Gândul.

Foto: Transgaz

Această traversare a fost executată în condiții geologice dificile, necesitând adaptări inginerești și soluții dedicate pentru a asigura succesul, spun responsabilii.

Potrivit specialiștilor, cea mai semnificativă provocare geologică a fost prezența depozitelor masive de pietriș dens, cu un liant limonitic, care prezenta un risc ridicat de instabilitate a forajului. Pentru a rezolva aceste probleme, au fost introduse investigații geotehnice suplimentare, analiza hidrofracturii și perfecționări inginerești înainte de execuție.

„În ciuda acestor condiții dificile, trecerea Borcea a fost finalizată în parametrii de execuție planificați, consolidându-și rolul de componentă cheie a infrastructurii în regiune”,

au transmis reprezentanții proiectului.

Foto: Transgaz

Proiectul strategic „Țărmul Mării Negre – Podișor”, o investiție majoră a statului pentru exploatarea și valorificarea gazelor din Marea Neagră, se află într-un stadiu foarte avansat de realizare, a afirmat Ion Sterian, directorul general al Societății Naționale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz SA, într-o declarație recentă pentru Gândul.

Construcția gazoductului – denumit oficial Coridorul de transport pentru preluarea gazelor naturale de la Țărmul Mării Negre, pe traseul Tuzla (Constanța) – Podișor (Podișor) – respectă calendarul asumat și, potrivit șefului Transgaz, are șanse să fie predat înainte de termenul-limită stabilit în contractul de execuție.

Gazele naturale ce vor fi extrase din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep – operat de OMV Petrom, partener egal în proiect alături de Romgaz – vor intra în sistemul național de transport din țară, prin așa numitul gazoduct Tuzla – Podișor, construit de Transgaz.

  • Transgaz a semnat, la data de 5 februarie 2021, contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla – Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia.
  • Pe 16 martie 2023, s-au semnat contractele de transport gaze naturale încheiate în urma procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în SNT cu Romgaz Black Sea Limited și cu OMV Petrom
  • Ordinul de începere a lucrărilor fost emis la data de 16 iunie 2023.

Gazoductul ajunsese luna trecută, la aproximativ 19 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, la un grad de realizare de 85%, conform declarațiilor șefului Transgaz.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!