Închide

Consiliul Fiscal nu crede în basmele guvernului: Deficitul va sări de 7%, mult peste 5,84%

Avatar
Romania Creștere Economica

Foto: risco.ro

Timp de citire: < 1 minut

Rectificarea bugetară – discutată chiar joi de Guvern – operează cu venituri bugetare mai mari cu 9 miliarde lei decât cele reale și cu cheltuieli subestimate cu 6,2 miliarde lei, avertizează Consiliul Fiscal, care estimează deficitul bugetar la 7% din PIB, cu mult peste cel asumat de cabinetul condus de liberalul Nicolae Ciucă, de doar 5,84% din PIB.

Deficitul bugetar la finalul anului va fi mai mare decât cel asumat de Guvern, spune instituția condusă de Daniel Dăianu.

Totodată, cheltuielile privind schema de compensare în energie sunt probabil subestimate, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe buget, a explicat Consiliul Fiscal.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat, joi, după adoptarea rectificării bugetare, în şedinţa de Guvern, în contextul criticilor venite dinspre Consiliul Fiscal, prin care deficitul bugetar estimat este de 7% din PIB, că execuţia la 6 luni a arătat că pot să ţină deficitul sub control, iar ccopul pe care şi-l asumă este să menţină deficitul la 5,84%.

Despre avertizarea venită dinspre Consiliul Fiscal, privind un deficit de 7%, ministrul a spus că a considerat întotdeauna pertinente criticile Consiliului Fiscal şi trebuie luate în calcul.

”Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control, aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB”, a spus ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu admite că previziunea Consiliului ar putea fi reală, deoarece a arătat că ”este imperios necesar ca Guvernul şi noi toţi să ţinem cont şi de riscurile asupra cărora Consiliul Fiscal atrage atenţia, inclusiv la realizarea unor venituri şi apariţia unor cheltuieli suplimentare”.

scroll to top