Închide

Consiliul UE a aprobat bugetul general al Uniunii Europene pentru 2023

Avatar
European Union flag flying in front of bright blue sky

Fotografie de Alexey Larionov pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Consiliul UE a aprobat proiectul comun privind bugetul general al Uniunii Europene pentru 2023, asupra căruia ajunsese la un acord în cadrul negocierilor cu Parlamentul European la 14 noiembrie. Majoritatea calificată necesară pentru aprobare a fost obţinută marţi, ceea ce înseamnă că cei din Consiliul UE dau undă verde bugetului UE pentru 2023.

„Parlamentul European va declara bugetul ca fiind aprobat după ce va fi aprobat şi textul comun. Angajamentele sunt promisiuni cu caracter juridic obligatoriu de a cheltui bani pentru activităţi care sunt puse în aplicare pe durata mai multor ani”, arată comunicatul de presă al Consiliului UE.

Potrivit sursei citate, plăţile acoperă cheltuieli care decurg din angajamente asumate în cursul anului actual sau al anilor anteriori.

Negociatorii Consiliului şi ai Parlamentului au ajuns la un acord cu privire la bugetul UE pentru 2023 la 14 noiembrie, în termenul stabilit în tratat.

Este necesară aprobarea oficială a acordului de către ambele instituţii.

Parlamentul European urmează să îşi dea aprobarea la 23 noiembrie 2022.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, la propunerea Comisiei Europene, au ajuns pe 14 noiembrie la un acord cu privire la bugetul UE pentru anul viitor.

Acordul are ca obiect angajamente în valoare de 186,6 miliarde euro şi plăţi în valoare de 168,7 miliarde euro, arată comunicatul de presă al CE.

scroll to top