Închide

Bolojan, vocea adevăraților liberali: Alianța cu PSD și “festivalul democrației” au produs daune politice grave

Avatar
Ilie Bolojan

Foto - bursa.ro

Timp de citire: 3 minute

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a avut o nouă ieșire critică față de performanța la guvernare și deciziile politice ale formațiunii din care face parte. Trei lucruri au făcut ca PNL să piardă politic, a explicat el pentru Digi24.

Primul motiv enunțat de Bolojan a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului – Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci ce legătură cu liberalismul?, și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nicio tangență cu acest partid.

Al doilea motiv la care a făcut referire Bolojan se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.

Liderul CJ Bihor a vorbit apoi despre performanța guvernării ca fiind a treia cauză pentru care PNL are acum probleme.

Ce critici a mai formulat Bolojan?

Amintim că nu e prima dată când Ilie Bolojan are poziții publice critice.

“În condițiile în care avem o majoritate de peste 70% în Parlament, doar stabilitatea pe care o conferim nu e suficientă, trebuie să facem mult mai mult, altfel ratăm generații întregi”,

a avertizat el, într-o intervenție recentă pentru B1 TV.

De asemenea, acesta a ținut să le taie avântul colegilor și în legătură cu planurile de comasare a unor alegeri de anul viitor. Dacă nu se va guverna bine, orice fel de calcul electoral gândit din perspectiva maximizării voturilor va fi spulberat de realitate, a ținut el să puncteze.

În plus, Bolojan a criticat și angajările la stat pe bandă rulantă.

Exasperare în PNL: „Suntem ospătarii PSD la guvernare”

În discuții în spatele ușilor închise, și alți liberali s-au arătat nemulțumiți mai ales de raportarea la PSD.

„Am ajuns ospătarii PSD, partidul are zero organizare”,

a afirmat, de exemplu, Vasile Blaga, într-o ședință a conducerii PNL desfășurată, luna trecută, la Vila Lac.

„Foarte direct, la un moment dat Blaga a spus că 70% dintre miniștrii noștri dacă îi pui lângă un stâlp, primarii și activiștii noștri recunosc stâlpul, dar nu recunosc miniștrii”,

a dezvăluit un președinte de organizație PNL pentru Libertatea.

Clasa de mijloc nu iartă. PNL, pe tobogan

Bolojan i-a avertizat pe liderii de la București că deși prezintă sondaje în care PNL pare că este în creștere, partidul, în realitate, este „în descreștere”.

Raluca Turcan, fost președinte PNL și președinte PNL Sibiu a lansat la rândul ei un val de critici la adresa premierului Ciucă.

Deputata i-a reproșat președintelui PNL cum a gestionat în Parlament modificarea Codurilor Penale și cum partidul nu a știut ce se votează în Senat atunci când s-a adoptat pragul de 250.000 de lei la incriminarea abuzului în serviciu, și nici că pragul urmează să fie desființat în Camera Deputaților.

Confruntat cu aceste critici, mesajele premierului Ciucă au fost tardive.

 „Am văzut că a apărut pe surse că a spus că PNL poate ieși de la guvernare. Motreanu a spus asta, nu Ciucă”,

a remarcat un alt lider de organizație PNL, citat de B1 TV.

„Corectitudinea trebuie reinstaurată în politică. Cine va face acest lucru va avea numai de câștigat în ochii românilor. PNL va respecta protocolul și rotativa la guvernare. Este și un moment bun de a ne pune în evidență calitățile pe care le avem, respectiv corectitudinea, seriozitatea, responsabilitatea. Cu toate acestea, nu vom accepta să rămânem la guvernare cu orice preț”,

a fost mesajul rostit de Nicolae Ciucă potrivit unor surse din apropierea premierului.

Potrivit surselor citate, premierul a adăugat:

„Asigurarea stabilității politice și administrative este foarte importantă. România are nevoie de o politică matură și de o guvernare stabilă. Șansa PNL este să joace cartea politicii echilibrate. PNL trebuie să fie la guvernare ca o garanție împotriva oricăror derapaje, fie ele economice sau de politică externă”.

Însă liderii din Transilvania nu sunt tocmai de acord. Mulți ar prefera părăsirea guvernării și decontarea proastei guvernări și a eșecului PNRR exclusiv de către PSD. Însă până la respectiva decizie, cu care președintele Iohannis și premierul Ciucă nu sunt de acord, e posibil ca tocmai liderii PSD să spele putina și să lase toate neîmplinirile în cârca liberalilor. Cum de altfel ne-au mai obișnuit.

scroll to top