Închide

Consultant pentru Volvo și Scania, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Avatar
Volvo

Foto: TruckScout24

Suedia a pus sub acuzare un bărbat în vârstă de 47 de ani, suspectat că ar fi înmânat informații unui diplomat rus, au declarat luni autoritățile suedeze, citate de Reuters.

Procurorul suedez Mats Ljungqvist a declarat că bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, a lucrat ca consultant la mai multe companii suedeze, printre care Volvo și Scania. Din această poziție, a obținut și vândut informații confidențiale, punând în pericol securitatea țării.

„În timp ce era consultant la fostele sale locuri de muncă, se presupune că a obținut informații pe care, mai apoi, le-a furnizat unei puteri străine, în speță, Rusia”, a declarat procurorul Ljungqvist.

Bărbatul a fost prins în flagrant, în timp ce se întâlnea cu un membru al Ambasadei Rusiei.

„Persoana a fost reținută în timpul unei întâlniri cu un diplomat rus, când tocmai primise de la diplomat 27.800 de coroane suedeze (3.360 dolari) ”, a declarat procurorul suedez.

Reuters notează că bărbatul este acuzat că a transmis informații din interiorul companiilor producătoare de autovehicule și camioane Volvo Cars, respectiv Scania.

Un purtător de cuvânt al Scania a confirmat că bărbatul a lucrat în companie în calitate de consultant, în timp ce Volvo a refuzat să comenteze informațiile.

Procurorul a declarat că bărbatul a transferat materiale pe stick-uri de memorie și a fotografiat ecranul computerului său de lucru.

“Infracțiunea este gravă și, dacă va fi condamnat, acuzatul va ispăși o sentință lungă”, a spus Ljungqvist.

scroll to top