Închide

Premieră în UE: primul conflict juridic între două state membre pe tematica protecției mediului

Avatar
Turow

Mina de lignit de la Turów și termocentrala care funcționează cu cărbunele de acolo. Sursa foto: ČTK - Česká tisková kancelář / Radek Petrášek.

Timp de citire: 3 minute

Ministerul Afacerilor Externe de la Praga a anunțat ieri că va da în judecată Polonia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), acuzând încălcări ale regulilor de protecția a mediului, situație care afectează traiul și sănătatea cetățenilor cehi din apropierea unei mine de lignit situate pe teritoriul polonez, potrivit unui comunicat de presă al diplomației cehe. Potrivit Biroului European de Mediu, acesta va fi prima speță juridică din istoria UE în care două state membre se află într-o dispută juridică ajunsă la CJUE din motive de mediu. 

”Am încercat mult timp să rezolvăm această dispută fără a apela la justiție. Rezultatul este foarte important pentru noi, pentru că înseamnă să-i ajutăm pe zecile de mii de cehi care stau în apropierea graniței. Mineritul are un impact negativ asupra vieții lor în fiecare zi, iar asta ar putea continua. Mina va continua să strice apa, iar praful va polua mai departe aerul pe care îl respiră. Din păcate, negocierile pe care le-am purtat chiar la Varșovia, în urmă cu zece zile, nu au decurs așa cum am sperat, de aceea vom depune o plângere în justiție. În plus, vom solicita și măsuri provizorii, până la o decizie finală. În mod normal, dacă instanța va accepta, mineritul din Turów ar trebui să se oprească, până la pronunțarea verdictului final”, a explicat ministrul de externe de la Praga, Tomáš Petříček.

Mina de lignit Turów este situată la granița Poloniei cu Cehia și Germania și afectează negativ viețile cetățenilor din zonă, în special în privința aprovizionării cu apă în satele cehești din apropierea granițelor – Hrádek și Frýdlant. Poluarea aerului și poluarea sonoră sunt alte aspecte de care se plâng localnicii.

În martie 2020, autoritățile poloneze au decis să prelungească licența pentru activitățile miniere până în 2026, ignorând criticile din partea autorităților cehe.

”Procesul vizează în primul rând încălcarea drepturilor cetățenilor cehi. Aceștia nu au putut participa nici la procedura de autorizare a extinderii minelor, nici la controlul judiciar al acestei decizii. De asemenea, Polonia nu a furnizat părții cehe documentele necesare legate de minerit și nu a ținut cont de evaluarea impactului asupra mediului”, a adăugat vice-ministrul de externe Martin Smolek, care face parte din echipa care reprezintă guvernul ceh în fața Curții de Justiţie a UE.

Curtea va analiza mai întâi cererea de luare a unor măsuri provizorii, o decizie în acest sens putând fi emisă în câteva săptămâni.

Disputa poate fi soluționată prin acordul ambelor părți până la pronunțarea hotărârii, precizează diplomația cehă. De partea sa, Polonia este încrezătoare că un astfel de acord are șanse să se întâmple.

“Din modul în care s-au desfășurat aceste discuții, putem trage concluzia că există șanse pentru o soluționare amiabilă a litigiului”, a declarat, luni, prin e-mail Aleksander Brzózka, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Climă și Mediu de la Varșovia, citat de Politico.eu. “Ministerul polonez al Climei și Mediului este surprins de decizia guvernului ceh de a chema Polonia în judecată la Curtea Europeană de Justiție în legătură cu activitatea minei de lignit Turów”, a adăugat Brzózka.

Dacă nu se va ajunge la un acord bilateral și dacă CJUE este de acord cu moțiunea cehă de a acorda prioritate cazului, acesta ar putea ajunge la judecata pe fond în aproximativ un an.

”Îmi pare rău că procesul apare tocmai acum, când întreaga Europă decide cum să reducă treptat exploatarea cărbunelui, din cauza schimbărilor climatice. La Turów, pe de altă parte, ei vor chiar să extindă exploatarea. În același timp, Polonia susține că vrea să închidă toate minele de cărbune cel târziu în 2049. Deci, pentru mai puțin de trei decenii de exploatare, zicem că nu merită să afectezi atât de mult apa și viața celor din zonă. În opinia mea, în privința Cehiei, ar trebui să închidem minele încă din 2033. De multă vreme ele nu mai asigură prosperitate. Am învățat între timp că oamenii pot să muncească pe salarii rezonabile în regiunile miniere chiar și fără cărbune”, a mai spus șeful diplomației cehe.

În luna decembrie, Comisia Europeană a avertizat Polonia că a încălcat procedurile de autorizare și de mediu ale UE în ceea ce privește transparența și controlul judiciar pentru mina de lignit de la Turów, dar a adăugat că afirmațiile privitoare la încălcările normelor de protecția mediului, referitoare la poluarea aerului și la periclitarea acviferelor subterane sunt ”nefondate, în baza dovezilor și argumentelor aduse”.

scroll to top