Închide

Consumul mondial de vin a scăzut la nivelul din 2002. Cine sunt cei mai mari băutori de vin?

Avatar
yard, vine, gardening

Fotografie de vrolanas pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Americanii ocupă de departe primul loc în topul națiunilor care au consumat cel mai mult vin în 2020, însă consumul global de vin a scăzut cu 3% în 2020, potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) în cel mai recent raport anual al său, citat de publicația de specialitate Decanter.

Consumul mondial de vin a ajuns la aproximativ 234 de milioane de hectolitri (mhl) anul trecut, cel mai slab consum din 2002 încoace, potrivit datelor OIV, care a avertizat ca aceste cifre să fie citite cu prudență, fiind doar o estimare preliminară.

OIV pune pe seama pandemiei acest recul în consum, arătând că scăderea este comparabilă cu cea observată în urma crizei financiare globale din 2008-09.

”Cu excepția vinurilor Prosecco, vinul spumant este categoria de vinuri care a suferit cel mai mult în 2020”, potrivit raportului OIV.

Pe de altă parte, vânzările de vin în format bag-in-box au cunoscut o creștere bruscă a vânzărilor, deși volumele totale rămân mici, potrivit datelor.

Raportul OIV a subliniat și câteva dintre tendințele diferite de evoluție a consumului în mai multe țări și piețe-cheie. Consumul de vin în China a scăzut cu aproximativ 17% anul trecut, marcând al treilea an consecutiv de ”scădere accentuată”, a spus OIV. În același timp, SUA s-a menținut la un nivel constant de consum în comparație cu 2019, amortizarea impactului economic al pandemiei asupra sectorului HORECA fiind realizată printr-un consum în creștere mare pe segmentul comerțului electronic.

Topul primelor 10 țări în care s-a băut cel mai mult vin anul trecut

  • SUA – 33 mhl (în stagnare față de 2019)
  • Franța – 24,7 mhl (în stagnare față de 2019)
  • Italia – 24,5 mhl (+7,5%)
  • Germania – 19,8 mhl (+0,2%)
  • Marea Britanie – 13,3 mhl (+2,2%)
  • China – 12,4 mhl (-17,4%)
  • Rusia – 10,3 mhl (+3%)
  • Spania – 9,6 mhl (-6,8%)
  • Argentina – 9,4 mhl (+6,5%)
  • Australia – 5,7 mhl (-3,7%)

Topul consumului per cap de locuitor schimbă tot peisajul

Dacă măsurăm consumul raportat la populație, clasamentul arătă fundamental diferit.

Un grafic postat de Asociația Americană a Economiștilor din Industria Vinului (AAWE) pe Twitter la începutul acestui an prezenta media consumului vin per capita (populația cu vârsta de peste 15 ani) în 2018.

Portugalia se situează în fruntea acestui clasament, cu o medie de 62,1 litri de persoană, urmată îndeaproape de Luxemburg cu 55,5 litri.

Franța și Italia se află pe următoarele locuri, cu 50,2, respectiv 43,7 litri, iar Marea Britanie și SUA sunt mult în urmă, cu abia 22,6 litri, respectiv 12,4 litri.

Consumul de vin, în scădere în ultimele decenii

În ce privește consumul de vin, lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimele decenii, chiar în țări recunoscute pentru rafinamentul și calitatea producției lor de vinuri de înaltă clasă.

De pildă în Franța consumul de vin aproape s-a înjumătățit în ultimii 50 de ani, luând în considerare cantitatea de vin consumată în medie de fiecare francez cu vârsta legală, fiind deja în scădere încă dinainte de 1970.

Consum De Vin
Consumul de vin per capita în Portugalia, Italia, Franța și Spania între anii 1924 și 2018. Sursa foto: ”Annual database of global wine markets, 1835-2018”, via Twitter / American Association of Wine Economists.

Datele de mai sus provin din ”Baza de date anuală actualizată a piețelor viti-vinicole, 1835-2018”, pusă la dispoziție de Centrul de Cercetare a Economiei Vinului de la Universitatea din Adelaide.

scroll to top