Închide

Controversă: Delhaize, compania-mamă a Mega Image, acuzată că profită de toți în pandemie

Avatar
Ahold Delhaize

Foto: revistaprogresiv.ro

Gigantul belgian de retail Ahold Delhaize este acuzat într-un material publicat de presa olandeză că profită în perioada dificilă a pandemiei de tot ce prinde: fermieri, personal și mediu înconjurător. Ahold Delhaize are o concurență serioasă pe piața olandeză  din partea principalului competitor, lanțul de comerț alimentar Jumbo.

Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de supermarketuri Albert Heijn, este o companie dură, conform unei reconstrucții pornite în urmă cu un an, când compania a avut parte de conflicte dure cu a luptat. În negocierile cu furnizorii și chiriașii, compania încearcă în mod constant să profite la maximum de aceștia, notează cotidianul olandez De Volkskrant.

Lupta cu concurența ignoră principiile

Oricine îndrăznește să lucreze cu concurentul major poate conta pe furia top management-ului companiei. Acest lucru este oarecum de înțeles. Supermarketurile olandeze luptă din greu pentru favoarea consumatorilor de zeci de ani. Nicăieri în Europa de Vest mâncarea nu este la fel de ieftină ca aici. Gestionarea unui supermarket este, prin urmare, o luptă pentru marje mici. Lanțurile de supermarketuri sunt aproape obligate să-și sugrume furnizorii.

Fermierii olandezi culeg fructele amare ale acestui lucru. Ei primesc un preț prea mic pentru produsele lor. În același timp, supermarket-urile olandeze sunt prezente în întreaga lume.

Cifra de afaceri a crescut brusc din cauza lockdown-urilor aduse de coronacriză, dar nici urmă de milostivenie din partea retailerului. Ar fi civilizat dacă Ahold Delhaize ar acorda o parte din acest beneficiu partenerilor săi de afaceri și personalului său. Deocamdată există puține semne ale acestui lucru. Negocierile cu privire la contractul colectiv de supermarket sunt blocate, deoarece compania vrea doar să permită personalului său să beneficieze de boom-ul vânzărilor din pandemie într-o măsură foarte limitată, acuză presa olandeză.

Pumnul în gura tuturor: fermieri, angajați, mediu

Un lider de piață are multe avantaje. Datorită dimensiunii mai mari, Ahold Delhaize poate funcționa mai eficient. Datorită puterii de cumpărare crescute, poate pune presiune pe furnizori și poate negocia prețuri mai mici. Dar un lider de piață servește și ca exemplu. El are puterea de a da tonul, de a schimba lucrurile în bine. Compania-mamă a Mega Image folosește prea puțin acest lucru în vremurile tulburi actuale.

De exemplu, lanțul de supermarketuri nu joacă un rol de pionierat în domeniul durabilității. De acest Paște, supermarketurile Albert Heijn s-au clasat pe locul doi, după cei de la Deen, în clasamentul întocmit de guru-ul organizațiilor de mediu și protecția animalelor din Olanda, celebrul ONG Wakker Dier. 

Ahold Delhaize face niște pași mărunți în domeniul sustenabilității – a interzis recent punga de plastic din departamentul de fructe și legume în Olanda, iar în România este taxată conform legii cu 10 bani – dar tot peisajul arată cam așa: compania este prea ocupată cu lupta sa eternă în cu principalul competitor, Jumbo, pentru a-și pierde vremea cu detalii ecologiste.

Materialul De Volkskrant se încheie cu speranța unei transformări. A sosit momentul ca Delhaize să-și dea seama că o companie modernă nu este doar ghidată de legile dure ale pieței, ci permite, de asemenea, ca toate considerațiile etice să joace un rol important în viața ei.

În România grupul Ahold Delhaize deține magazinele Mega Image. Fondat în 1995, Mega Image este unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România, cu o reţea ce cuprinde în prezent peste 800 de magazine în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Târgovişte, Timișoara, Bacău, Focșani şi alte oraşe din ţară.

scroll to top