Închide

Decizie istorică a CEDO: vaccinarea obligatorie a copiilor nu încalcă drepturile omului

Avatar
people, children, child

Fotografie de HaiBaron pe Pixabay

Vaccinarea obligatorie a copiilor nu încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit unei decizii publicate joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Cazul asupra căruia s-au aplecat cei 17 judecători CEDO a fost ridicat de un grup de părinți din Cehia (Vavřička et all. vs. Cehia). Legislația cehă nu prevede explicit vaccinarea obligatorie a copiilor, însă, în cazul în care părinții o refuză, părinții primesc o amendă, iar copiii nu au dreptul să fie înscriși în creșe și grădinițe.

Sub incidența acestei legi intră 9 boli infecto-contagioase, printre care difteria, tetanosul, poliomielita, rujeola, tusea convulsivă și hepatita B.

Cazul adus în fața CEDO a vizat mai mulți părinți care refuzaseră vaccinările obligatorii pentru copiii lor și primiseră o amendă – într-un caz – în timp ce mai mulți alții nu au putut să-și trimită copiii la grădiniță. Părinții au susținut că aceasta era o încălcare a dreptului la viața privată.

Decizia adoptată de CEDO stabilește că politica cehă privitoare la vaccinarea copiilor ”urmărește obiectivele legitime de protejare a sănătății publice, precum și a drepturilor celorlalți” și că, în toate deciziile referitoare la copii, ”interesul lor superior trebuie să fie de o importanță capitală”. În cele din urmă, instanța a constatat că politica cehă de imunizare a copiilor este ”în concordanță cu interesul superior al copiilor pe care îi vizează”.

Curtea a mai apreciat că interdicția de a-și înscrie copiii la creșă și grădiniță reprezintă mai degrabă o măsură ”preventivă, nu punitivă”, cu atât mai mult cu cât interdicția nu are în vedere și înscrierea la școala primară.

Măsurile luate de legiuitorul ceh ar putea fi privite ca fiind ”necesare într-o societate democratică”, au scris judecătorii CEDO în motivarea deciziei lor.

Curtea mai menționează că obligativitatea vaccinării copiilor a fost puternic susținută de autoritățile medicale competente, acesta fiind

”…răspunsul autorităților naționale la nevoia socială urgentă de a proteja sănătatea individuală și publică împotriva bolilor în cauză și de a proteja societatea împotriva oricărei tendințe descendente a ratei de vaccinare în rândul copiilor.”

În decizia sa, CEDO mai precizează că, deși modelul ceh reprezintă o situație de vaccinare obligatorie, aceasta nu este o obligație absolută a cetățenilor, fiind permise derogări, în special în ceea ce privește copiii cu o contraindicație permanentă la vaccinare.

Curtea mai apreciază că sancțiunile în cazul nerespectării obligației de vaccinare a copiilor sunt, de asemenea, proporționale cu pericolul social pe care îl reprezintă fapta.

”Dacă vaccinarea este o obligație legală [în Cehia], Curtea subliniază că respectarea acesteia nu poate fi impusă direct, în sensul că nu există nicio dispoziție care să permită vaccinarea administrată forțat. Sancțiunea impusă domnului Vavřička ar putea fi considerată relativ moderată, constând într-o amendă administrativă aplicată o singură dată.”

15 din cei 17 judecători CEDO au fost de acord cu soluția dată în integralitatea sa. Unul dintre aceștia, judecătorul Paul Lemmens, din partea Belgiei, a exprimat o poziție parțial concurentă și parțial împotrivă, în timp ce judecătorul polonez Krzysztof Wojtyczek, s-a poziționat în dezacord cu decizia.

Alte legislații europene în materie

Republica Cehă nu este singura țară UE a cărei legislație prevede vaccinarea obligatorie pentru copii.

Anul trecut, în Germania a intrat în vigoare o lege care impune tuturor părinților să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în caz contrar având de plătit o amendă de până la 2.500 EUR.

De asemenea, Franța și Italia și-au schimbat regulile privind vaccinarea în urma izbucnirii unor epidemii de rujeolă în ultimii ani, iar dezbateri similare au fost purtate și în Anglia, pe tema vaccinului ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei).

Ce efecte va avea decizia CEDO asupra campaniei de vaccinare anti-COVID-19?

Deși hotărârea în cauză nu este direct legată de vaccinarea împotriva COVID-19, experții cred că ea ar putea avea implicații în ceea ce privește campaniile de vaccinare aflate în curs, în special pentru cei care refuză să se vaccineze, opinează Deutsche Welle.

Țările din întreaga Europă se confruntă cu un val de dezinformări cu privire la pandemia de COVID-19, care a avut ca efect creșterea numărul de sceptici atât în privința existenței înseși a virusului și a pandemiei pe care a cauzat-o, cât și cu privire la vaccinarea împotriva bolii.

Nicolas Hervieu, un jurist francez specializat în deciziile CEDO, a declarat pentru agenția France Presse că această decizie de astăzi

”…consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii, în condițiile actualei pandemii de COVID-19.”

Întrebat într-o conferință de presă despre această posibilitate, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a răspuns, conform Hotnews.ro:

”Nu este cazul în România. Nici nu a fost pus în discuție acest aspect vreodată. Vaccinarea este voluntară și gratuită și se face cu vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.”

scroll to top