Închide

COP26 | Emisiile de CO2, aproape de un nou record istoric în acest an, după scăderea din 2020

Avatar
Black ship on body of water screenshot

Fotografie de Chris LeBoutillier pe Pexels

Timp de citire: 4 minute

Poluarea globală cu dioxid de carbon a revenit în acest an la nivelurile pre-pandemice, ba chiar ar putea depăși un nou record istoric, conform unor estimări preliminare ale grupului de cercetare Global Carbon Project (GCP), prezentată astăzi în cadrul discuțiilor COP26 care au loc la Glasgow.

Noile cifre ilustrează în mod limpede cât de mare va fi provocarea la care va fi supusă întreaga planetă, din cauza deceniilor întregi de întârzieri în aplicarea de politici climatice, notează în raportul prezentat, citat de Bloomberg.

Pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris pentru 2050, în care se vizează limitarea creșterii temperaturii medii pe glob, statele ar trebui de acum încolo să își reducă emisiile anual cu o cantitate care depășește emisiile de dioxid de carbon cumulate ale Germaniei și Arabiei Saudite.

Emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili sunt așteptate să crească anul acesta cu 4,9% peste nivelul din 2020, la 36,4 gigatone de CO₂, adică aproape nivelul din 2019. Anul trecut, emisiile au scăzut cu 5,4% după ce deciziile politice luate din cauza pandemiei de Covid-19 au limitat activitatea economică în mare parte din lume.

”Emisiile au revenit la starea inițială, ca o curea de cauciuc. Este situația pe care am observat-o din după 2008. Atunci, emisiile au scăzut cu 1,5% în 2009 și apoi au crescut cu 5% în 2010, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat”, a spus Robert Jackson, profesor de științe ale sistemului Pământului la Universitatea Stanford și președinte al Global Carbon Project.

Cine sunt marii poluatori globali?

China este, de departe, cel mai mare poluator din lume, responsabil pentru aproape o treime din emisiile de CO₂ provenite de la combustibilii fosili.

Eforturile de redresare economică post-pandemie ale țării au făcut ca centralele sale pe cărbune să funcționeze la capacități maxime, iar estimările preliminare arată că emisiile de dioxid de carbon ale Chinei vor încheia anul cu un plus de 5,5% față de 2019, adică o cantitate de 11 gigatone.

Statele Unite sunt pe poziția secundă în topul poluatorilor, cu o cantitate estimată pentru acest an la 5,1 gigatone. După o scădere accentuată anul trecut, SUA revin pe creștere în 2021, însă și-ar putea păstra nivelul emisiilor sub cel din 2019 – de 5,3 gigatone.

Emisiile Indiei, al treia poluator ca mărime la nivel global, sunt în creștere cu 4,4% față de 2019.

Cochetăm cu recordurile istorice

Utilizarea cărbunelui la nivel mondial a atins apogeul în 2014, după care cercetătorii au început să observe un ușor declin în utilizarea celui mai ”murdar” combustibil fosil. 2019 vine să infirme tendința anilor anteriori, utilizarea cărbunelui drept combustibil urcând peste nivelul din 2019, deși se va situa încă sub recordul din 2014.

”Revenirea cărbunelui este destul de surprinzătoare. Pentru o vreme, crezusem că China a atins vârful în ce privește utilizarea cărbunelui, dar se vede că ne-am înșelat, iar acum își va doborî recordul”, a spus Glen Peters, director de cercetare al Centrului pentru Cercetarea Internațională a Climei din Oslo și membru al Global Carbon Project.

În deceniul precedent, emisiile de CO₂ au scăzut în 23 de țări, care reprezintă aproximativ un sfert din totalul mondial. Acest grup de state cuprinde SUA, al doilea cel mai mare poluator anual și cel mai mare din punct de vedere istoric, Japonia, Mexic și 14 țări europene.

Utilizarea energiei din surse regenerabile a crescut cu peste 10% în acest an, în trendul setat de mediile anilor precedenți – în ciuda unei scăderi temporare fără precedent a consumului de energie.

Datele raportului subliniază într-un mod dramatic urgența cu care trebuie luate decizii ferme în cadrul summit-ului COP26 de la Glasgow, unde statele lumii s-au reunit pentru a operaționaliza în termeni cât mai clari promisiunile pe care le-au făcut prin semnarea Acordului de la Paris din 2015.

”Bugetul carbonului”

Oamenii de știință reuniți în Global Carbon Project și-au revizuit așa-numitul ”buget al carbonului”, care este un fel de registru științific care își propune un calcul estimativ al cantității de CO₂ pe care poate să îl rețină atmosfera terestră înainte de a debloca un nou prag al creșterii temperaturii medii globale.

Astfel, pentru a avea o șansă de 50% la menținerea încălzirii globale sub 1,5°C, începând din 2022, lumea nu va mai putea să emită CO₂ în cantitățile anuale actuale decât cel mult 11 ani. Pentru a menține creșterea temperaturii sub 1,7°C sau 2°C, au mai rămas 20, respectiv 32 de ani de emisii în cantitățile actuale.

Să ne înțelegem: nu există niște praguri care, de îndată ce sunt depășite sau de îndată ce am ajuns la o anumită temperatură, de acolo încolo totul o ia complet razna. Însă, cu cât planeta se încălzește mai mult, cu atât ne asumăm mai multe riscuri de a destabiliza tot felul de aspecte ale sistemului climatic în ansamblul lui”, a spus Corinne Le Quéré, cercetător climatolog la Universitatea East Anglia și membru al Global Carbon Project.

O revizuire a cifrelor ONU privind defrișările a indus o nouă concluzie surprinzătoare despre emisiile de CO₂ de pe uscat, mai precizează raportul Global Carbon Project.

Rata de reîmpădurire este mai mare decât o estimau cercetările anterioare, date care sunt relevate de faptul că pădurile și solul au absorbit mai mult CO₂ în ultimele 2 decenii decât se așteptau cercetătorii. Aceste cifre, totuși, sunt mult mai puțin fidele decât datele despre consumul de combustibili fosili, având în vedere complexitatea estimărilor privind defrișările, reîmpăduririle și rata netă de absorbție a CO₂ de către suprafețele împădurite.

scroll to top