”Denazificare” cu specific rusesc: Trupele lui Putin au distrus Memorialul Holocaustului de la Babyn Yar

,
Autor:    -  
Babyn Yar
Imagine de arhivă folosită de regizorul ucrainean Serghei Loznița în documentarul ”Babi Yar. Context”, prezentat în 2021 la Festivalul de la Cannes. Sursa foto: Cineuropa.org.

Timp de citire: 3 minute

Rachetele și obuzele lansate de trupele rusești care au invadat Ucraina au lovit cu furie zone din capitala țării, Kiev, inclusiv Memorialul Holocaustului de la Babyn Yar, acolo unde zeci de mii de evrei au fost masacrați în timpul Holocaustului. Memorialul se află în apropierea turnului televiziunii ucrainene, care a constituit o țintă a armatei ruse în cursul zilei de marți.

Andrii Iermak, șeful de cabinet al Președinției Ucrainei, a scris pe Twitter:

”Rusia a lansat un atac cu rachete asupra teritoriului unde se află complexul memorial Babyn Yar. Acești răufăcători ucid victimele Holocaustului pentru a doua oară”.

Natan Șaranski, președintele Centrului Memorial al Holocaustului ”Babyn Yar” și fost șef al Agenției Evreiești, a declarat, citat de publicația The Times of Israel:

”Putin încearcă să denatureze și să manipuleze Holocaustul pentru a justifica o invazie ilegală a unei țări democratice suverane, fapt care este cu totul detestabil. Este simbolic faptul că începe să atace Kievul bombardând tocmai la Babyn Yar, unul dintre cele mai mari dintre masacrele naziste.”

Șaranski se referea la afirmațiile lui Putin, înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, că face acest lucru, printre altele, pentru a ”denazifica” țara.

”Noi, cei de la Centrul Memorial al Holocaustului Babyn Yar, construit pe cel mai mare mormânt comun al Holocaustului din Europa, muncim pentru a păstra memoria istorică a adevărului istoric, după decenii de suprimare sovietică, în așa fel încât tragediile trecutului să nu se poată repeta niciodată. Nu trebuie să permitem ca, încă o dată, adevărul să devină victima războiului”, a spus Șaranski, evreu născut în Ucraina.

În dimineața zilei de marți, Centrul Memorial al Holocaustului Babyn Yar a transmis presei o declarație în care îl critică în termeni duri pe Vladimir Putin și războiul pornit de el împotriva Ucrainei, cerând ca președintele rus să fie investigat de Curtea Penală Internațională pentru crime de război.

”Condamnăm bombardarea cimitirului evreiesc de lângă memorialul Holocaustului evreilor din Kiev și al poporului evreu de la Babyn Yar. Facem apel la respectarea memoriei locului și ne exprimăm profunda tristețe pentru pierderile de vieți omenești”, a declarat și ministrul israelian de externe Yair Lapid.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat după bombardarea Memorialului de la Babyn Yar, pe Twitter:

”Ce rost are să tot repeți «să nu se mai repete niciodată!» vreme de 80 de ani, dacă lumea rămâne tăcută când o bombă cade iar, exact pe același loc, la Babyn Yar? Cel puțin 5 uciși. Istoria se repetă…”

La Babyn Yar (Babi Yar în rusă), un număr estimat de 33.771 de evrei au fost uciși sistematic și îngropați într-o râpă pe o perioadă de doar 48 de ore, între 29 și 30 septembrie 1941.

În același loc, un total de aproximativ 150.000 de persoane – ucraineni, romi, prizonineri de război sovietici și persoane cu dizabilități – au fost uciși de naziști pe o perioadă mai lungă, ceea ce a făcut ca Babyn Yar să ajungă cea mai mare groapă comună din Europa.

Masacrul de la Babyn Yar a fost cel mai mare asasinat în masă sub auspiciile regimului nazist și al colaboratorilor săi în timpul campaniei de război împotriva Uniunii Sovietice, fiind, până la acea dată ”cel mai mare masacru din istoria Holocaustului”. Ulterior, ororile de la Babyn Yar au fost surclasate de cel puțin alte trei ori.

Întâi, trupele de ocupație naziste – germane și române – au comis masacrul de la Odesa, început în octombrie 1941 și continuat și la începutul anului 1942, când, sub controlul autorităților fasciste române, au fost uciși peste 50.000 de evrei.

Ulterior, numărul victimelor de la Babyn Yar a fost depășit și în timpul așa-numitei Operațiuni ”Festivalul Recoltei” (Aktion Erntefest), din noiembrie 1943 în Polonia ocupată de naziști, cu un număr estimat de 42.000-43.000 de victime.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!