Închide

COP28 | Companiile globale de produse lactate anunță o alianță pentru reducerea emisiilor de metan

Avatar
cow, animal, brown white

Fotografie de Couleur pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Șase dintre cele mai mari companii producătoare de lactate din lume vor începe în curând să își dezvăluie emisiile de metan, ca parte a unei noi alianțe globale lansate în cadrul summitului Națiunilor Unite privind clima din Dubai, potrivit ESM Magazine.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, sectorul zootehnic este responsabil pentru aproximativ 30% din emisiile antropice de metan la nivel mondial, provenite din surse precum gunoiul de grajd și eructațiile vacilor. Grupurile de susținere au declarat că abordarea problemei metanului provenit din creșterea animalelor ar trebui să fie o prioritate majoră la summitul COP28 din acest an.

Cei cinci membri ai Alianței de acțiune privind metanul din sectorul lactatelor – Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz și Nestlé – vor începe să raporteze emisiile de metan până la jumătatea anului 2024 și vor redacta planuri de acțiune privind metanul până la sfârșitul aceluiași an.

Potrivit Agenției americane pentru protecția mediului, metanul este de aproape 30 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, ceea ce îl face să fie un obiectiv major al încercărilor de reducere a încălzirii globale.

Reducerea emisiilor de metan din sectorul lactatelor înseamnă acordarea de sprijin tehnic și financiar fermierilor din întreaga lume pentru a experimenta posibile soluții, cum ar fi aditivii pentru hrana animalelor, a declarat Chris Adamo, vicepreședinte pentru afaceri guvernamentale și publice la Danone, într-o convorbire cu reporterii.

“Nu există un glonț de argint. Trebuie să analizăm acest spectru complet de opțiuni diferite pentru fermele din diferite zone geografice”, a spus el.

Danone s-a angajat anul acesta să reducă emisiile de metan din lanțul său de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.

Emisiile de metan

Reducerea metanului de origine umană cu 45% în acest deceniu ar menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius, potrivit unei evaluări realizate în 2021 de către Climate & Clean Air Coalition și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.

Companiile implicate în noua alianță nu trebuie să se angajeze să își reducă emisiile de metan cu o anumită cantitate, dar o măsurare și o raportare mai puternice sunt instrumente cheie pentru ca, în cele din urmă, companiile să își reducă emisiile, a declarat Katie Anderson, director senior al programului pentru alimente și păduri din sectorul de afaceri al Environmental Defense Fund, în cadrul apelului de presă.

“Acest lucru determină o mai mare responsabilitate”, a spus Anderson. EDF convoacă alianța.

La nivel mondial, producția de alimente reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Liderii reuniunii COP din acest an au promis că summitul va include acțiuni privind emisiile din sectorul alimentar.

scroll to top