Închide

Coronacriza e despre renunțarea la banii fizici, dar care sunt europenii care iubesc cash-ul

Avatar
money, bank note, euro

Fotografie de analogicus pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În întreaga Europă, doar 36% dintre oameni preferă numerarul atunci când fac cumpărături. Criza coronavirusului accelerează transformarea, dar există încă un număr relativ mare de iubitori de numerar în Austria, notează Kleine Zeitung într-o analiză.

Potrivit unui sondaj online realizat de consultantul de management PwC Strategy, coronacriza a accelerat îndepărtarea de numerar în Europa. Vezi și cazul Suediei, unde o bună parte din tineri nici nu mai știu cum arată banii fizici. Chiar și austriecii, cărora le plac foarte mult banii cash, își scot cardurile tot mai des.

Comparativ cu cetățenii din alte nouă țări examinate, totuși, austriecii sunt în continuare cei mai mari fani ai bancnotelor și monedelor. 57 la sută dintre austrieci preferă în continuare numerar atunci când fac cumpărături și plătesc servicii, urmați îndeaproape de germani (56 la sută). În 2018, procentul a fost de 61% în ambele țări.

În Europa, această valoare este de numai 36%, după 43% cu doi ani mai devreme. La celălalt capăt se află Suedia, unde la momentul sondajului din august și septembrie 2020, doar 15% dintre cei chestionați au declarat cashul ca mijloc de plată preferat.

În Olanda și Franța, doar aproximativ una din cinci persoane preferă numerarul. În timp ce 44 la sută din totalul de 3.500 de participanți la sondaj din 12 țări au spus că, urmare a crizei, acum au plătit mai des cu cardul, 15 la sută fac exact opusul: plătesc mai mult în numerar. Doar 9% folosesc telefonul mobil pentru a plăti.

În Austria, conform sondajului din acest an, chiar mai mulți oameni, 27%, preferă să plătească în numerar pentru a-și urmări mai ușor cheltuielile (în 2018 peocentul era de 24%). Totuși, motivele dragostei de cash în Austria s-au schimbat, potrivit PwC Strategy în studiul publicat luni. În prezent, doar 35% dintre austrieci afirmă că numerarul este singura lor metodă de plată acceptată; acum doi ani era 41%. Motivele ce țin de comoditate (23% acum, după 32% anterior) și preocupările de securitate (18% acum, după 21% anterior) nu mai sunt menționate la fel de des pentru plata în numerar.

scroll to top