Start-up-ul eston EyeVi Technologies, care se ocupă, în principal, cu dezvoltarea de soluții tehnologice inovative pentru cartografiere, a inventat o soluție inteligentă de cartografiere care detectează în mod automat marcajele rutiere și imperfecțiunile suprafeței drumului, creând hărți 3D de mare precizie în timp real, potrivit publicației estone Autoleht.
Potrivit lui Gaspar Anton, CEO și fondator al start-up-ului, noua tehnologie combină o imaginile furnizate de o cameră panoramică atașată la mașină, un dispozitiv de scanare LiDAR (laser 3D) și inteligența artificială, rezultând aplicații precise de cartografiere tridimensională.
Dezvoltarea și testarea dispozitivului au fost realizate la cel mai mare birou de expertiză rutieră din Estonia, compania de stat AS Teede Tehnokeskus (Centrul de Tehnologie Rutieră). Acum EyeVi Technologies și Teede Tehnokeskus au semnat un acord de parteneriat, conform căruia EyeVi Technologies va continua dezvoltarea produselor, iar serviciile de testare, măsurare și omologare vor fi furnizate de Teede Tehnokeskus.
Potrivit lui Marek Truu, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare al Centrului de Tehnologie Rutieră, soluția EyeVi funcționează excelent și va fi extrem de utilă pentru administratorii de drumuri publice.
”În trecut, detectarea găurilor și a fisurilor din asfalt s-ar fi putut face doar în trafic, aglomerând suplimentar traficul cu mașinile de monitorizare a calității drumului rulând la o viteză mică. Cu o mașină echipată cu tehnologia EyeVi, toate măsurătorile pot fi efectuate la viteză normală, în mijlocul traficului și fără a-l stânjeni, iar eficiența este de câteva ori mai mare. În prezent, nu există nicio altă soluție de acest fel în lume”, a spus Truu.
”În prezent utilizăm aplicația EyeVi pe 7.000 de kilometri de drumuri publice din Estonia și pe baza datelor furnizate de aceasta dăm mai departe Administrației Rutiere o imagine de ansamblu asupra stării drumurilor și sugestii de îmbunătățire și de planificare a reparațiilor. Cu aceeași tehnologie, colectăm și date pentru mai multe autorități locale”, a spus Truu.
Centrul de Tehnologie Rutieră intenționează să folosească aplicația pentru cartografierea drumurilor și din alte țări baltice.
Până acum, soluția estonilor a fost deja folosită în Grecia, Rwanda și în state insulare din zona Caraibelor.
Potrivit lui Gaspar Anton, CEO EyeVi Technologies, beneficiile acestui tip de cartografiere rutieră nu se limitează la planificarea reparațiilor de către administratorii drumurilor. O utilizare mult mai interesantă ar putea veni din partea noilor tehnologii aflate la baza mașinilor autonome, fără șofer. ”Cartografierea rutieră cu tehnologia EyeVi oferă o contribuție vitală la dispozitivele cu conducere automată, întrucât coordonatele GPS și elementele detaliate ale geografiei străzii sunt aduse laolaltă pentru a menține mașina pe drum, fiind actualizate constant, în timp real. De exemplu, aplicația furnizează informații exacte și instantanee privitoare la marginile drumului, la intersecții, la borduri și la marcajele rutiere”, a adăugat Anton.