Închide

Creșteri peste așteptări pentru Heineken; setea post-pandemică învinge creșterile de prețuri

Avatar
beer, drink, alcohol

Fotografie de mehranbab pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul olandez al producției de bere Heineken NV a raportat vânzări mult mai mari decât arătau estimările, în condițiile în care consumatorii de bere s-au dovedit mai însetați, în ciuda inflației care le-a topit puterea de cumpărare. Totuși, presiunile inflaționiste îi obligă pe olandezi să mențină o perspectivă prudentă pentru perioada următoare, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Bloomberg.

Volumul de bere vândută de Heineken în prima jumătate a anului a cunoscut o creștere organică de 7,6%, superioară față de estimarea medie a analiştilor, care indica doar 5,73%, potrivit comunicatului remis presei luni de către producătorul olandez de bere.

Rezultatele arată că băutorii de bere au tolerat neașteptat de bine, cel puțin până acum, creșterile de prețuri venite pe fondul inflației în creștere.

Heineken avertizase la începutul acestui an că piața ar putea cunoaște reduceri de achiziții, din cauza inflației și redirecționării cheltuielilor consumatorilor spre alte sectoare, ceea ce ar fi urmat să pună în pericol redresarea industriei berii după pandemie.

”Creșterea prețurilor poate începe să aibă un efect pe piață și de aceea suntem, în continuare, precauți”, a declarat directorul executiv al companiei, Dolf van den Brink, într-un interviu acordat după prezentarea raportului privind datele financiare.

Acțiunile companiei au scăzut cu până la 3,5% în sesiunile early trading, azi dimineață. De la începutul acestui an, cotațiile Heineken au scăzut cu 5,2%.

Față de anul trecut, în prima jumătate a acestui an compania a crescut prețurile medii la poarta fabricilor cu 8,9%, menționând că în perioada rămasă din acest an ar mai putea opera noi creșteri de prețuri, potrivit directorului financiar, Harold van den Broek.

”Prețurile mai mari ale energiei ar putea împiedica redresarea Heineken în 2023, reducând potențialul veniturilor operaționale cu 3% până la 6%, întrucât compania are nevoie de timp pentru a se adapta la noile costuri. Volumul robust al vânzărilor – în special pentru marca omonimă a Heineken – arată o poziționare remarcabilă a companiei pentru o creștere pe termen lung, grație prețurilor rezonabile pe care le operează în timpul crizei actuale”, apreciază Duncan Fox, analist al pieței bunurilor de larg consum la Bloomberg Intelligence.

Heineken și-a reiterat perspectivele de creștere modestă pentru acest an, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, care ar putea să frâneze creșterea cererii, fiind al doilea factor destabilizator după inflația în creștere. Astfel, compania se așteaptă la o creștere organică a profitului operațional cu o marjă între 6% și 9% în 2023.

În S1 2022, veniturile organice ale companiei au crescut cu 22%, până la 16,4 miliarde de euro, ca urmare a creșterii prețurilor, a vremii calde din Europa în prima parte a verii și a unei reveniri a cererii pe piața din America Latină.

Producătorul olandez a raportat un profit net ajustat de 1,33 miliarde de euro pentru prima jumătate a anului, în creștere cu 40% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Anterior, Heineken anunțase că se așteaptă la o depreciere a activelor sale de 400 de milioane de euro, din cauza retragerii din Rusia în urma invadării Ucrainei.

”Au fost înregistrate progrese în ceea ce privește transferul ordonat al afacerii noastre către un nou proprietar și este de așteptat să se ajungă la un acord în a doua jumătate a anului”, a mai anunțat compania în comunicatul citat.

scroll to top