Închide

Criză acută de personal specializat în aeroporturile din țară, în special în afara Bucureștiului

Avatar
Aicj

Sursa foto: Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Timp de citire: < 1 minut

Așa cum se întâmplă și în restul lumii, aeroporturile din România se confruntă cu o lipsă acută de personal. Tema a fost principalul subiect al discuțiilor dintre membrii Asociației Aeroporturilor din România, reuniți în această săptămână la Timișoara, în contextul în care în următorii 15 ani se estimează o dublare a numărului de pasageri, transmite Radio România Actualități.

Un prim pas pentru rezolvarea crizei este derularea unui proiect prin care 600 de angajați din aviația civilă să beneficieze de cursuri de calificare, spune președintele asociației, David Ciceo, director al Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca:

”Ne trebuie infrastructură și de asemenea ne trebuie personal. Este foarte greu și pentru Timișoara și pentru Cluj, pentru aeroporturi regionale. Noi nu găsim specialiști, noi îi angajăm și îi instruim. De foarte multe ori, după ce le facem calificări și instruim, ni-i fură companiile aeriene sau ROMATSA, unde reușesc să le ofere salarii mai mari. Deci problema legat de angajați este reală și pentru noi și tocmai mâine discutăm o strategie. Noi, Asociația Aeroporturilor, o să depunem un proiect. Am fi eligibili pentru pregătire, pentru training, 1.000.000 euro dorim pentru trei ani. Este un program european. Am identificat necesitățile pentru cursuri. 20% din cursuri trebuie să fie de calificare, restul pot fi de perfecționare și intenționăm să instruim în următorii trei ani 600 de angajați ai aeroporturilor din România.”

Președintele Asociației Aeroporturilor din România spune că anul acesta a fost unul benefic pentru dezvoltarea aeroporturilor regionale. Au fost alocate 500 de milioane de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cu o rată de absorbție de aproape 100%

scroll to top