Închide

Criză constituțională în Turcia: cele mai înalte instanțe din țară se acuză reciproc de încălcarea legii

Avatar
Proteste Taksim Istanbul 2013 Bbc

Protestele anti-guvernamentale din 2013, de la Istanbul. Sursa foto: captură BBC.

Timp de citire: 2 minute

Judecătorii Curții Constituționale a Turciei sunt acuzați că au încălcat ei înșiși constituția și legile statului turc, acuzație făcută chiar de judecătorii Curții de Casație. Ciocnirea dintre cele mai înalte instanțe de judecată ale Turciei cresc preocupările și îngrijorările cu privire la starea statului de drept, punând în pericol investițiile străine atât de necesare economiei țării, transmite publicația Bloomberg.

Judecătorii constituționali au decis luna trecută că Can Atalay, activist civic ales, în luna mai, ca deputat în Parlament din partea opoziției, ar trebui eliberat din închisoare pentru că se bucură de imunitate parlamentară. Miercuri, însă, cea mai înaltă instanță de apel a Turciei a respins decizia constituționaliștilor, acuzându-i pe judecătorii Curții Constituționale că au încălcat chiar ei constituția. De asemenea, curtea a anunțat plângeri penale împotriva judecătorilor constituționali.

Disputa juridică va îngreuna, pe termen mediu și lung, misiunea guvernului de la Ankara de a atrage mai mult capital străin, potrivit economistului Öner Günçavdı, profesor de economie la Universitatea din Istanbul.

”Valorile juridice universale sunt marginalizate, ceea ce se va traduce printr-un apel către capitalul străin că ar trebui să stea deoparte și să nu vină aici”, a spus el.

Din perspectivă politică, liderul principalului partid de opoziție, Özgür Özel, a numit mișcarea judecătorilor Curții de Casație drept o ”tentativă de lovitură de stat” și i-a îndemnat pe cetățeni să ”suprime această insurecție”.

Și Uniunea Barourilor a declarat că țara se confruntă cu o ”încercare de a schimba ordinea constituțională”.

Disputa de la nivelul cel mai înalt al sistemului judiciar turc vine la puțin timp după apelurile repetate ale liderului naționalist Devlet Bahçeli, un aliat-cheie al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, în favoarea desființării sau restructurării Curții Constituționale.

Can Atalay a fost condamnat și trimis în închisoare pentru ”tentativă de răsturnare a guvernului legitim”, în timpul protestelor anti-guvernamentale din Piața Taksim, în 2013.

scroll to top