Închide

Criza e aici. O simțiți? Firmă de distribuție: Suntem afectați de lipsa cererii și puterea mică de cumpărare

Avatar
highway, road, truck

Fotografie de Schwoaze pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Distribuitorii români de bunuri de larg consum trec prin momente dificile determinate de contextul actual, care i-a determinat să ia măsuri radicale, de la reducerea personalului și până la sistarea investițiilor. Constantin Dumitriu, CEO Full Solutions All Inclusive, companie cu activitate în sectorul producției și distribuției de produse alimentare, susține că acum se pune problema supraviețuirii și în nici un caz nu pot fi luate în considerare planuri de viitor.

În primul rând, vânzările au scăzut dramatic.”Față de anul trecut, se simte o scădere de aproximativ 30%. Dacă ne raportăm la perioada de dinainte de pandemie, vânzările au scăzut cu aproape 50%”, spune managerul companiei.Advertisement

Pentru a face față situației actuale caraterizate de scumpirea materiei prime si puterea de cumpărare mai mică a consumatorului, companiile trebuie să ia măsuri urgente.

“Printre măsurile la care a trebuit să recurgem se numără reducerea personalului, scumpirea produselor cu aproximativ 30%-40%, reducerea investitiilor, a cheltuielilor de dezvoltare sau a celor de întreținere pentru echipamentele/utilajele/auto necesare logisticii. De asemenea, au fost micșorate beneficiile suplimentare pentru angajati”, afirmă Constantin Dumitriu.

Din păcate, au apărut probleme cu aprovizionarea în general și din cauza războiului din Ucraina, în mod special, iar “cauzele principale sunt scumpirea cu până la 80% a materiilor prime, alături de costul ridicat al transportului”.

Unitățile de producție ale companiei se află la Galați, Buzău, Vâlcea și București, iar materia primă provine din România, Pakistan, America de Sud și Europa.

“În acest an am scumpit de două ori produsele, iar față de 2021 prețurile sunt cu 50% mai mari. Cu siguranță, luna septembrie va aduce scumpiri din cauza inflatiei, devalorizării leului si a creșterii prețului la materiile prime”, spune Dumitriu într-un interviu pentru retail.ro.

Strategia companiei s-a schimbat radical, iar investițiile trec în plan secund.

“Efectul a fost major. În acest moment, se pune problema supraviețuirii și în nici un caz nu pot fi luate în considerare planuri de viitor. Cele mai mari dificultăți cu care ne confruntăm în acest an sunt legate de scăderea puterii de cumpărare și lipsa cererii. Nu avem nicio noutate pentru perioada următoare”, spune cu mâhnire, dar cu realism managerul.

Compania Full Solutions All Inclusive din București are activitate în sectorul distribuției și producției de alimente și a fost înființată în anul 2015. Full Solutions este membră a Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din România (ACDBR). În 2021, societatea a avut o cifră de afaceri de 7,2 milioane de lei și un profit de 278.899 de lei.

scroll to top