Închide

Engie anunță că Gazprom va reduce livrările de gaze, începând de azi. Din ce motiv?

Avatar
flame, oil drillers, gas flame

Fotografie de Ratfink1973 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul energetic rus Gazprom PJSC a informat compania Engie SA cu privire la o reducere a livrărilor de gaze, începând de marți, din cauza dezacordurilor cu privire la unele contracte, a declarat compania franceză, semnalând o nouă restrângere a aprovizionării cu energie a Europei, potrivit Bloomberg.

Anunțul vine după apelul de luni al prim-ministrului francez Elisabeth Borne pentru ca întreprinderile să reducă consumul de energie sau să se confrunte cu posibile raționalizări în această iarnă, dacă Rusia oprește livrările de gaze, ca răzbunare pentru sprijinul Europei pentru Ucraina. Un număr mult mai mare decât de obicei de întreruperi la reactoarele nucleare învechite ale Electricite de France SA tensionează, de asemenea, piața energiei, trimițând prețurile la gaze și electricitate în Europa la recorduri.

Guvernele de pe tot continentul se străduiesc să-și reducă dependența de energia rusă și elaborează planuri de raționalizare a combustibilului dacă măsurile de conservare sunt insuficiente. Ei cheltuiesc, de asemenea, zeci de miliarde de euro pentru a proteja parțial întreprinderile și gospodăriile de creșterea costurilor cu gaz și electricitate pe fondul riscurilor crescânde de recesiune.

„Așa cum anunțase anterior, Engie și-a asigurat deja volumele necesare pentru a-și îndeplini angajamentele față de clienții săi și propriile cerințe și a pus în aplicare mai multe măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact financiar și fizic direct care ar putea rezulta dintr-o întrerupere a furnizării de gaze de către Gazprom.”, a spus compania, într-un comunicat, marți.

Acțiunile Engie se tranzacționau cu 1,2% mai mult la 9:25 a.m. la Paris.

Cu peste 90% din stocul de gaz plin, Franța ar trebui să aibă suficient combustibil pentru a face față unei ierni cu temperaturi medii, a declarat luni vicepreședintele executiv al Engie, Claire Waysand. Cu toate acestea, situația ar putea fi dificil[ în timpul potențialelor crize, a adăugat ea.

Rezervele din Uniunea Europeană au fost umplute cu până la 79,4% începând cu 27 august, comparativ cu ținta de 80% până la 1 noiembrie, potrivit datelor de inventar ale Gas Infrastructure Europe. Gazprom intenționează să oprească livrările pe conducta Nord Stream către Germania începând cu 31 august, pentru trei zile de întreținere planificată.

Livrările Gazprom către Engie au scăzut deja „substanțial” de la invazia Ucrainei, cu o aprovizionare lunară recentă de aproximativ 1,5 terawatt-oră, a spus compania cu sediul în apropiere de Paris. Aceasta se compară cu livrările totale anuale ale grupului în Europa, de peste 400 de terawatt-oră, se arată în comunicat.

Compania poartă discuții cu Sonatrach din Algeria, ca parte a strategiei sale de diversificare, departe de livrările rusești. Acele noi contracte pe termen mediu și lung cu națiunea nord-africană nu vor începe în această iarnă, a spus Waysand.

scroll to top