Criza energetică din China afectează un nou sector: industria diamantelor create în laborator


Autor:    -  
Diamant Sothebys
Diamantul scos la vânzare cu criptomonede. Sursa foto: Sotheby’s / Bloomberg.

Timp de citire: 2 minute

Industria diamantelor create în laborator este cel mai recent sector care resimte efectele crizei energetice din China – iar dacă situația se înrăutățește, consumatorii ar putea descoperi că acel cadou special de Crăciun este brusc mult mai scump.

Producția de pietre prețioase de calitate pentru bijuterii a scăzut cu aproximativ 10% până la 15% în ultima lună, a declarat Liu Houxiang, consultant la Centrul Național de Testare a Pietrelor Prețioase, pentru Bloomberg. Aproximativ 7 milioane de carate de diamante sintetice de calitate pentru bijuterii sunt produse în fiecare an la nivel mondial, potrivit lui Liu, dintre care 3 milioane provin din China.

Mai accesibile și mai sustenabile decât cele extrase din mine, diamantele produse în laborator devin din ce în ce mai populare. Pietrele sunt fabricate cu ajutorul căldurii și presiunii extreme pentru a imita procesul care stă în spatele diamantelor naturale. O mică fărâmă dintr-un diamant existent (“sămânța”) este plasată într-un reactor cu carbon pur de grafit sau cu un gaz bogat în carbon. La temperaturi ridicate, atomii de carbon se atașează de sămânță, iar în câteva săptămâni se formează o piatră prețioasă.

Diamantele sunt departe de a fi singurul produs afectat de penuria de energie electrică din China, care se manifestă în întreaga țară încă din vară, din cauza creșterii prețurilor la cărbune. Activitatea din vastul sector industrial al țării s-a contractat în septembrie pentru prima dată de la începutul pandemiei; producătorii de metale, fabricile de îmbrăcăminte, crescătorii de oi și furnizorii Apple au fost afectați.

Pe măsură ce criza energetică continuă, unii producători de diamante sintetice au anunțat planuri de creștere a prețurilor, fără a oferi detalii specifice, a declarat Liu. Dar impactul nu este “prea semnificativ până acum”, iar prețurile au rămas neschimbate pentru moment.

Cu toate acestea, a adăugat el, politicile guvernamentale în legătură cu restricțiile de aprovizionare cu energie rămân incerte în continuare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!