Opt monumente istorice din România vor fi modernizate în baza unui împrumut de la BDCE
Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane euro, pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România, a fost aprobat de Guvern, în cadrul ședinței de vineri, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.
De la începutul mandatului, inițierea unui nou Acord-Cadru de împrumut între România și BDCE pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate. Primul pas important a avut loc în noiembrie 2020 prin memorandumul aprobat de guvern pentru înaintarea cererii de împrumut, iar cel de-al doilea a avut loc astăzi, prin aprobarea memorandumului pentru începerea negocierii efective a acordului de împrumut, în baza aprobării Consiliului de Administrație BDCE a cererii. Investițiile în cultură sunt necesare pentru a susține antreprenoriatul Românesc și pentru a crea ecosisteme sănătoase în cadrul comunităților locale, pentru a dezvolta și promova cât mai bine România. Este o veste bună pentru toți românii, indiferent de culoarea politică, pentru că București, Suceava, Iași, Timiș, Cluj, Argeș și Dolj sunt județele în care aceste investiții vor atrage un număr și mai mare de vizitatori. Chiar dacă Guvernul PNL are atribuții limitate, prioritățile noastre rămân soluțiile care ajută efectiv românii, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai 2021, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern în ședința din 18 noiembrie 2020.
Propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a 8 obiective de investiții:
A. consolidarea, restaurarea şi modernizarea a 6 clădiri monumente istorice:
• Muzeul Național de Istorie a României;
• Teatrul Național şi Opera Română – Cluj-Napoca;
• Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste;
• Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;
• Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”;
• Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava, donat în 2020 de dl. Johannes Sturdza Statului Român.
B. Refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova
C. Construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română – Iași.
Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiții, costul total net al proiectului fiind estimat la cca. 270 milioane euro, cu o perioadă de implementare de 7 ani.