Închide

Criza energiei pune mari semne de întrebare asupra sezonului de schi. Ce spun administratorii pârtiilor?

Avatar
ski lift, to ski, ski

Fotografie de gerarddm pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sezonul de schi se apropie, însă vine cu emoţii în toată Europa. Consumul de energie electrică este o provocare anul acesta. Dacă în unele ţări se elaborează planuri la nivel naţional în privinţa adoptării unor măsuri de economisire a energiei pe domeniile schiabile, la noi, fiecare staţiune va lua propriile măsuri.

Așa cum am promis, AFACERI.news a revenit cu informații proaspete despre sezonul de schi, după ce am deschis seria materialelor pe această temă cu situația din Alpi, mai precis din Stiria – AICI și din Kaprun – AICI.

Schimbările se vor resimţi în buzunarele turiştilor și la noi, în Carpați, pentru că tarifele vor fi mai mari la transportul pe cablu. În plus, aşteptările vor fi mai lungi şi nu se ştie încă dacă nocturnele vor mai fi puse în funcţiune.

La munte, pregătirile pentru noul sezon de schi încep încă din septembrie. Se verifică instalațiile de transport pe cablu și cele care produc zăpadă artificială și se instalează gardurile de protecție.

Dacă nu va ninge destul, administratorii domeniilor schiabile vor trebui să producă multă zăpadă artificială. În Poiana Brașov, lacul de acumulare e aproape plin, iar primăria Brașov a achiziționat zece tunuri de zăpadă suplimentare. Pârtiile pot fi acoperite astfel, dar costurile ar putea fi uriaşe.

Atît producerea zăpezii artificiale, cât și transportul pe cablu vor costa cu aproape 20 la sută mai mult anul acesta, din cauza scumpirii energiei electrice, anunță TVR.

La Predeal, administratorii domeniului schiabil au decis ca iluminatul nocturn de pe parții să funcționeze doar la sfârșit de săptămână.

Astfel, după două sezoane de schi cu restricții din cauza pandemiei, urmează unul cu prețuri mai mari pentru turiști.

Perspectivă sumbră în Alpi

Operatorii austrieci din turism și din domeniul ospitalității sunt însă panicați de perspectiva expusă de administratorii de pârtii, care le-ar reduce drastic numărul de oaspeți tocmai acum când se arată o “iarnă a recuperării”, cu tot mai puține restricții pandemice.

„70-ul” bântuie de zile întregi zonele de schi mari din Alpi. Însă nu este vorba de anii ’70, ci de tariful în euro al unei zile de schi în Alpi, tarif care a declanșat temeri și neliniște în Austria.

Operatorii iau serios în calcul oprirea încălzirii pe telescaunele moderne și pe toate instalațiile pe cablu prevăzute cu acest tip de serviciu considerat firesc în iernile trecute, dar de-a dreptul de lux în acest sezon.

scroll to top