Închide

Cu pași mici, micuța Estonie se face tot mai mare. Care este secretul?

Avatar
1644 E Residency Kit Renee Altrov2

Așa arată kit-ul de e-rezidență pe care îl primesc solicitanții. Sursa foto: Guvernul Estoniei.

Timp de citire: 4 minute

Estonia este o țară cu doar puțin peste 1,3 milioane de oameni, care, cu cățel și purcel, ar încăpea de-a binelea în câteva cartiere mai înghesuite ale Bucureștiului. Însă, pe lângă oameni, Estonia mai are și mulți alți rezidenți electronici, persoane și companii din întreaga lume care au vrut să beneficieze de facilitățile digitale oferite de Tallinn și și-au luat cetățenia electronică a micuțului stat baltic. Încet-încet, Estonia se face tot mai mare.

Chiar în această săptămână, autoritățile de la Tallinn au deschis patru noi puncte de ridicare a kit-urilor de e-rezidență, pe trei continente, la São Paulo, Bangkok, Singapore și Johannesburg, orașe care se adaugă unei liste cu câteva zeci de alte metropole ale lumii ai cărei cetățeni pot să comande și să primească ”trusa” cu toate cele necesare obținerii rezidenței electronice.

Programul de e-rezidență al guvernului eston a fost un mare succes încă de la început, fiind și prima inițiativă de acest fel din lume, iar pandemia a crescut interesul antreprenorilor de peste tot pentru găselnița estonienilor.

Noile locații – São Paulo, Bangkok, Singapore și Johannesburg – răspund cererii în creștere din partea antreprenorilor locali care doresc să își extindă afacerile pe plan internațional și să se extindă în special pe piața europeană, scrie publicația Emerging Europe.

Cum se face?

E-rezidenții pot deschide o companie cu sediul virtual în Estonia în mai puțin de o zi și o pot conduce de la distanță, pot solicita un cont bancar de business într-o bancă estonă și un card de credit, pot face e-banking, pot utiliza furnizori internaționali de servicii de plată, pot declara impozite și pot semna documente în format digital. Totuși, e-rezidența nu oferă cetățenie, rezidență fiscală, rezidență fizică sau dreptul de a călători în Estonia sau în UE.

Oricine poate aplica online pentru e-rezidență, iar kit-ul necesar pentru a accesa serviciile digitale ale Estoniei trebuie colectat de la un punct de preluare desemnat și acceptat de autoritățile din Estonia.

În România, există un singur punct de preluare a kit-ului de e-rezidență, la ambasada Estoniei din București, situată pe Aleea Modrogan, în apropierea Ministerului Afacerilor Externe.

După adăugarea noilor puncte de preluare, cardurile de e-rezidență sunt acum disponibile pentru colectare în aproape 50 de locații din întreaga lume și arată angajamentul continuu al Estoniei de a strânge în jurul său profesioniști, antreprenori și oameni de afaceri din întreaga lume.

”După ce cererea dvs. a fost aprobată, pot trece 2-5 săptămâni până când kit-ul dvs. de e-rezidență ajunge la locația de preluare. Când a sosit, personalul de la locația dvs. de preluare vă va trimite instrucțiuni legate de programarea preluării. Vă recomandăm să așteptați pentru a planifica orice călătorie până la acest moment. Va trebui să vă colectați documentele personal, deoarece amprentele digitale sunt necesare. Dacă nu aveți o locație de preluare în țara dvs., puteți stabili colectarea kit-ului dvs. de e-rezidență în altă țară”, scrie pe site-ul programului eston de e-rezidență.

Estonia, o țară globală

”De îndată ce obții e-rezidența, granițele devin lipsite de sens”, spune Lauri Haav, directorul general al instituției care se ocupă de acest program la Tallinn, numit simplu e-Residency. ”Dar mai întâi trebuie să-l poți avea, motiv pentru care a trebuit să deschidem mai multe puncte de colectare a kit-urilor, mai ales în acele țări în care Estonia nu are ambasade. A trebuit să ajungem mai aproape de publicul nostru”, mai spune el.

”Extinderea rețelei noastre digitale și fizice și oferirea acestor facilități pentru afacerile din întreaga lume au fost întotdeauna cele mai importante pentru noi, iar această nouă lansare de puncte de colectare era în lucru de ceva timp. Antreprenorii, oamenii de afaceri și profesioniștii din întreaga lume au atât de multe de oferit și sperăm că simplificarea procesului de înscriere la e-rezidență îi va încuraja pe mai mulți dintre ei să ne aleagă, pentru a ne ajuta să ne dezvoltăm reciproc”, adaugă Lauri Haav.

E-rezidența a fost primul ”start-up” al guvernului eston și, din 2014, programul a devenit renumit la nivel internațional pentru revoluționarea modului în care guvernele gândesc și interacționează cu antreprenorii străini.

Programul de e-rezidență cuprinde acum peste 80.000 de antreprenori digitali. Programul se bazează pe vasta experiență a Estoniei în furnizarea de servicii publice digitale pentru cetățenii estoni.

Brazilia are cel mai mare număr de solicitanți de e-rezidență din America de Sud și se situează pe lista primelor 50 de țări în ordinea numărului de solicitanți, alături de Africa de Sud și Singapore.

Orașele São Paulo, Bangkok, Singapore și Johannesburg au îndeplinit, de asemenea, criteriile stabilite prin e-rezidență, care au identificat regiunile respective ca puncte de lucru la distanță, paradisuri pentru fondatori de start-up și profesioniști fără frontiere fizice, care au apărut cu o viteză crescândă de la începutul pandemiei de Covid-19.

”Deși pandemia ne-a limitat capacitatea de a călători, de a lucra și de a face afaceri peste granițe, ea a accelerat, totuși, transformarea digitală și colaborarea intermediată electronic între guverne, companii și profesioniști deopotrivă. Pe măsură ce tot mai mulți oameni aleg să trăiască și să lucreze fără a rămâne legați de un singur loc fizic, este din ce în ce mai mare nevoia unei «truse de instrumente digitale», care să nu existe fizic într-un loc anume, pe care aceștia să se poată sprijini. Fiind primul stat din lume care a trecut prin transformarea digitală, Estonia este încântată să primească și mai mulți profesioniști independenți, antreprenori, proprietari de afaceri și lucrători independenți din întreaga lume pentru a se alătura programului nostru de e-rezidență”, spune Kersti Kaljulaid, președinta Estoniei.

scroll to top