Închide

Cu toată pandemia, startup-urile europene de tehnologie stabilesc noi recorduri de sume atrase

Avatar
mockup, typewriter, word

Fotografie de viarami pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Start-up-urile europene de tehnologie au sfidat pandemia în acest an şi au reuşit să atragă un nivel record de finanţări, care ar putea ajunge la 41 miliarde dolari, potrivit unei analize realizate de compania londoneză specializată în capitaluri de risc Atomico, citată de ITPro.

Acest lucru se datorează stabilității și performanțelor generale a industriei de tehnologie, care a cunoscut o creștere masivă începând cu 2016, când au început așa-numitele ”runde de mega-finanțare” (”mega-funding rounds”).

“În noiembrie, start-up-ul Hopin (platformă de evenimente online, n.n.) a stabilit recordul pentru cea mai rapidă ascensiune a unei companii din Europa spre o evaluare de peste 1 miliard de dolari: 17 luni de la înființare. Avem acum 115 companii susținute de capitalurile de risc, evaluate la peste 1 miliard de dolari. Spotify și Adyen au atins pragul de 50 de miliarde de dolari. Evaluările de ordinul sutelor de miliarde de dolari încep să pară inevitabile, nu doar aspiraționale”,

se arată în raportul Atomico.

Printre start-up-urile cu cea mai importantă evoluție în ultimul an se numără fintech-ul suedez Klarna și compania românească de roboți software UiPath, care au fost evaluate la peste 10 miliarde de dolari, rămânând în proprietate privată și reflectând varietatea crescândă a industriei de capital de risc din Europa.

Start-up-urile tehnologice orientate spre domeniul sanitar par să fie marile câștigătoare ale pandemiei, atrăgând un record de 3,2 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului, în timp ce software-ul pentru întreprinderi și fintech-urile s-au descurcat bine, la rândul lor.

”Pe măsură ce ecosistemul nostru se maturizează, cota de finanțare a capitalului de risc de la agențiile guvernamentale este în scădere și reprezintă acum mai puțin de 10% din fondurile de risc colectate pe cele mai mature piețe din Europa”, mai precizează raportul.

Atomico estimează că cele mai mari 24 de firme tehnologice din Europa au creat o rețea de peste 3.000 de fondatori de companii noi.

Europa a înregistrat 32 de oferte publice inițiale ale unor start-up-uri tehnologice până în octombrie, cu doar trei evaluate peste 1 miliard de dolari, rămânând în umbra IPO-urile supradimensionate ale companiilor tehnologice din Statele Unite. Marile companii se uită, în continuare, spre New York, însă IPO-urile bine primite de piețe ale The Hut Group la Londra și Allegro la Varșovia arată că piețele locale sunt deschise și dornice să investească.

Perspectiva IPO-urilor europene pentru 2021 pare promițătoare, spun cei de la Atomico.

scroll to top