Culise de la München: Zelenski a refuzat predarea unei jumătăți din resursele țării către SUA

, , ,
Autor:    -  
person covering his eyes wallpaper
Fotografie de Taras Chernus pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Într-o întâlnire confidențială în marja Conferinței de Securitate de la München, reprezentanții Statelor Unite i-au propus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să transfere drepturile asupra a 50% din resursele minerale ale țării către SUA, fără niciun fel de garanții de securitate, dar acesta ”a refuzat politicos” să semneze un astfel de acord, transmite, pe platforma X, editorialistul cotidianului american Washington Post, Josh Rogin, care citează membri ai delegației Congresului SUA, care au dorit să își păstreze anonimatul.

Anterior, administrația Donald Trump a anunțat că îi propune lui Zelenski un memorandum privind parteneriatul privind utilizarea resurselor minerale ucrainene de pământuri rare, ca parte a unui acord de pace, însă documentul pe care i l-au pus în față nu conținea niciun fel de informații despre garanțiile de securitate pe care Ucraina le-ar fi primit la schimb.

În preambulul discuțiilor dintre părți, acordul a fost finalizat la Kiev și predat părții americane de la München, care a cerut timp pentru a-l revizui.

În cele din urmă, reprezentanților SUA nu le-au convenit amendamentele propuse de ucraineni, motiv pentru care întâlnirea lui Zelenski cu vicepreședintele JD Vance a fost amânată, având loc cu oarecare întârziere, a transmis vineri agenția Reuters.

În cele din urmă, președintele de la Kiev a declarat că ambele echipe de negociere au decis să continue să lucreze la document.

Potrivit surselor Reuters, SUA insistau ca președintele ucrainean să semneze ”în orb” acordul privind minereurile, ceea ce a stârnit nedumerirea lui Zelenski.

Acesta a mai precizat că la Kiev ”întotdeauna se citește totul, mai întâi”.

Senatorul democrat Brian Schatz, fost guvernator al statului Hawaii, membru al delegației Congresului SUA la Conferința de la München, a calificat drept legitimă opinia conform căreia memorandumul de parteneriat reprezintă o ”abordare unilaterală”, menționând apoi că propunerea lui Trump ”necesită ceva muncă”, însă a refuzat să intre în detalii.

Trump declarase anterior că ajutorul militar acordat Ucrainei nu ar trebui să fie considerat gratuit. El a amintit că SUA au cheltuit deja miliarde de dolari pentru obiectivele Ucrainei în războiul declanșat de invazia rusă, cerând compensații sub forma accesului la resursele minerale de pământuri rare ale țării, în valoare estimată la 500 de miliarde de dolari, în schimbul unui sprijin suplimentar.

”Fără un astfel de acord, Ucraina riscă să cadă sub controlul Rusiei”,

a avertizat Trump, adăugând că Kievul a acceptat deja termenii propuși.

Zelenski a subliniat anterior că nici Ucraina nu intenționează să transfere resurse către Statele Unite în mod gratuit, dar că este pregătită să participe la dezvoltarea comună a zăcămintelor.

El a mai menționat că aproximativ 20% din bogățiile minerale ale țării, inclusiv aproape jumătate din zăcămintele de pământuri rare, se află în teritoriile ocupate de Rusia, astfel încât, dacă vor să aibă acces la acestea, partenerii vor fi obligați să sporească sprijinul pentru Forțele Armate Ucrainene.

În caz contrar, spune Zelenski, riscul ca Moscova să transfere unele dintre aceste resurse importante din punct de vedere strategic către aliații săi, precum Coreea de Nord și Iran, este iminent.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!