Închide

Cum ar arăta economia mondială condusă de femei? Aveți puțintică răbdare, urmează să aflăm!

Avatar
Ngozi Okonjo Iweala

Ngozi Okonjo-Iweala, la preluarea mandatului de Director General al Organizației Mondiale a Comerțului. Sursa foto: BBC.

Timp de citire: 5 minute

Chiar în acest moment, cea mai mare economie din lume – cea a Statelor Unite – este condusă, la cel mai înalt nivel, de femei. Eșaloanele de vârf sunt ocupate tot de femei și în unele organizații supra-statale de maximă importanță pentru economia mondială. Lor le revine sarcina de a repara, pe cât posibil, stricăciunile provocate finanțelor globale de pandemia care a împlinit deja un an.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite este Janet Yellen, poziția de secretar pentru Comerț este deținută de Gina Raimondo, iar Katherine Tai este reprezentanta pentru comerț a administrației Statelor Unite, condusă de Joe Biden. Multe posturi de consilieri pe chestiuni economice ai președintelui sunt ocupate tot de femei. De altfel, 48% dintre pozițiile din aparatul de lucru al acestuia sunt doamne, potrivit unei analize a agenției Reuters.

Este o schimbare majoră a paradigmei față de administrația anterioară, care ar putea influența deja politica economică. Noul plan de sprijin pentru economia americană, în valoare de 2,3 trilioane de dolari, promovat de Biden săptămâna trecută, cuprinde 400 de miliarde de dolari pentru finanțarea ”economiei îngrijirii”, a sprijinirii creării sau păstrării locurilor de muncă în sectorul îngrijirilor comunitare sau la domiciliu ai căror beneficiari sunt copiii și vârstnicii, adică munci realizate îndeobște de către femei și care în perioada anterioară au fost mai degrabă neglijate.

Alte cheltuieli cuprinse în planul lui Biden prevede sute de miliarde de dolari în plus pentru programe de remediere a inegalităților rasiale și a celor dintre mediul rural și cel urban, parțial create prin politicile economice, comerciale și de muncă din trecut.

Yellen spune că accentul pus pe ”infrastructura umană” și pachetul anterior de sprijin de 1,9 trilioane de dolari ar trebui să conducă la îmbunătățiri semnificative ale vieților tuturor, în general, și ale femeilor în particular, ponderea cărora în ansamblul populației ocupate din Statele Unite ajungând la un minim al ultimilor 40 de ani chiar înainte de criza sanitară.

”În cele din urmă, s-ar putea ca acest proiect să rezolve ceea ce nu au rezolvat 80 de ani de istorie: problemele structurale care au afectat economia noastră în ultimele patru decenii”, a scris ea pe Twitter, adăugând: ”Acesta este doar începutul pentru noi.”

Experții consideră că leadership-ul feminin ar putea aduce o perspectivă nouă politicii economice.

”Când ești diferit de restul grupului, de multe ori vezi lucrurile în mod diferit”, consideră Rebecca Henderson, profesor la Harvard Business School și autorul lucrării ”Reimaginarea capitalismului într-o lume în flăcări”.

”Ar fi bine să fim mai deschiși la soluții diverse. Suntem într-un moment de criză enormă. Avem nevoie de noi moduri de gândire”, a mai spus ea.

Women in power

În ultima jumătate de secol, 57 de femei au ocupat funcțiile de președinte sau prim-ministru în țările lor, dar instituțiile care iau marile decizii economice au fost în mare măsură controlate de bărbați. Până de curând.

Franțuzoaica Christine Lagarde este la conducerea Băncii Centrale Europene având pe mână 2,4 trilioane de euro, bulgăroaica Kristalina Georgieva este șefa Fondului Monetar Internațional, cu influența capitalului său de împrumuturi pentru țările aflate în diferite situații dificile de 1 trilion de dolari, iar, mai recent, nigerianca Ngozi Okonjo-Iweala a câștigat cursa pentru conducerea Organizației Mondiale a Comerțului. Toate aceste poziții erau deținute de bărbați acum un deceniu.

Tot femei sunt la conducerea ministerelor de finanțe în 16 țări, iar 14 doamne țin frâiele băncilor centrale din țările lor, potrivit unui raport anual întocmit de OMFIF, un think-tank specializat în politici economice și monetare.

”Atunci când se implică femeile, experiența ne arată că viața comunitară este așezată mai bine, economiile arată mai bine, lumea este mai bună”, spunea Kristalina Georgieva în ianuarie, citând mai multe cercetări compilate de FMI și alte instituții. ”Femeile pot fi mari lideri, pentru că dăm dovadă de empatie și vorbim în numele celor mai vulnerabili. Femeile pot fi decisive, pentru că pot fi mai dispuse să găsească un compromis”, a mai spus șefa FMI.

Un studiu al Asociației Americane de Psihologie (APA) a arătat că statele americane care au femei în poziția de guvernator au raportat mai puține decese cauzate de COVID-19 decât cele conduse de bărbați, iar Harvard Business Review a scris despre faptul că femeile au obținut scoruri semnificativ mai bune în evaluările ”360 de grade” care au vizat 60.000 de lideri, în perioada martie-iunie 2020.

Pe de altă parte, femeile reprezintă mai puțin de 2% dintre directorii executivi ai instituțiilor financiare și mai puțin de 20% din membrii consiliilor executive, dar instituțiile conduse de femei arată o stabilitate și o rezistență financiară mai mari, potrivit cercetărilor FMI.

Eric LeCompte, consilier ONU și director executiv al unei organizații non-profit care pledează pentru reducerea datoriilor, a declarat că a observat o diferență evidentă în timpul unei întâlniri cu Janet Yellen și cu mai mulți lideri religioși de rit creștin și mozaic, de luna trecută.

”M-am întâlnit cu secretarii Trezoreriei de 20 de ani, iar abordările lor în discuții au fost complet diferite. În fiecare domeniu pe care l-am discutat, Yellen a pus accent pe empatie și pe impactul politicilor asupra comunităților vulnerabile”, a spus LeCompte.

Predecesorii săi de sex masculin au avut abordări excesiv de pragmatice, concentrate mai întâi ”pe cifre, nu pe oameni” și nu au menționat niciodată cuvinte precum ”vulnerabil”, a mai spus el.

Miza este uriașă. Și este cu atât mai mare pentru femeile din întreaga lume.

Femeile reprezintă 39% din forța de muncă globală, însă, dintre toate locurile de muncă pierdute în timpul crizei sanitare, 54% au fost locuri de muncă ocupate de femei, potrivit unui studiu recent al companiei de consultanță McKinsey. În Statele Unite, femeile au reprezentat peste jumătate din cele 10 milioane de locuri de muncă pierdute în timpul crizei COVID-10 aici, iar peste 2 milioane de femei au părăsit cu totul piața muncii în această perioadă.

Readucerea acestor femei pe piața muncii ar putea spori produsul intern brut cu 5% în Statele Unite, 9% în Japonia, 12% în Emiratele Arabe Unite și un uimitor 27% în India, cea mai mare democrație din lume, estimează FMI.

Creșterea numărului de femei în poziții de lider ar trebui să conducă la ”un răspuns mai cuprinzător – în adevăratul sens al cuvântului – la multe, multe provocări care ne vor rămâne moștenire după criza COVID-19”, a declarat, pentru Reuters, Carmen Reinhart, economistul șef al Băncii Mondiale.

Katherine Tai, prima femeie de culoare care conduce biroul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite, le-a spus subordonaților săi să gândească ”outside the box”, să accepte și să caute diversitatea, precum și să poarte discuții cu comunitățile ignorate de atât de mult timp.

Ngozi Okonjo-Iweala este prima reprezentantă a Africii care conduce Organizația Mondială a Comerțului, instituție care a supravegheat fluxuri comerciale de aproape 19 trilioane de dolari în 2019. La preluarea mandatului, la începutul lunii trecute, ea a declarat că abordarea nevoilor femeilor va marca un pas important către reconstruirea încrederii profund erodate în instituțiile guvernamentale și globale.

”Lecția pentru noi este să ne asigurăm că nu ne adâncim prea mult în discuții de afaceri, așa cum o facem de obicei”, a spus Okonjo-Iweala, care a fost și prima femeie ministru de finanțe din Nigeria. ”Este vorba despre oameni, despre nevoia de incluziune, despre muncă decentă pentru oamenii obișnuiți”, a declarat ea pentru Reuters.

scroll to top