Închide

Cum ar fi afectată Rusia de pierderea ”clauzei națiunii celei mai favorizate”?

Avatar
Rusia Stanga Interzis

Foto: politico.eu

Timp de citire: 2 minute

Unele dintre cele mai mari economii ale lumii iau măsura fără precedent de a revoca drepturile comerciale de bază ale Rusiei în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, plasând-o în compania ”selectă” a altor state paria, precum Cuba și Coreea de Nord, anunță CNN.

Rusia este la ora actuală afectată de sancțiunile fără precedent pe care unele dintre cele mai mari economii ale lumii le-au luat în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Practic Rusiei i-au fost revocate drepturile comerciale de bază în cadrul OMC.

Acestea anulează statutul de “națiune cea mai favorizată” al Rusiei în cadrul OMC, deschizând calea pentru mai multe interdicții asupra importurilor rusești sau pentru tarife mai mari pentru bunuri precum diamantele și platina. Scopul este de a izola și mai mult Rusia și de a crește presiunea asupra președintelui Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Ce este principiul națiunii celei mai favorizate?

Organizația Mondială a Comerțului (OMC), cu sediul la Geneva, supraveghează un set de tarife de bază pentru comerțul mondial cu bunuri și servicii. Toți cei 164 de membri sunt de acord să se trateze în mod egal unii cu alții în cadrul tratamentului națiunii celei mai favorizate, se spune într-o analiză Bloomberg.

Acesta este un principiu fundamental al OMC și un motiv cheie pentru ca națiunile să participe la acest organism, deoarece permite tuturor membrilor – indiferent cât de mari sau mici – să fie tratați în condiții aproximativ egale.

Din cele 164 de națiuni care fac parte din OMC un sfert, care  reprezintă în mod colectiv 58% din produsul intern brut mondial, erau gata să nu mai trateze Rusia ca națiune cea mai favorizată până în acest moment. Lista include economii majore precum SUA, cei 27 de membri ai Uniunii Europene, Japonia, Marea Britanie, Canada, Coreea de Sud și Australia. Se așteptă ca mai multe națiuni să se alăture alianței, inclusiv economii emergente majore precum China, India, Brazilia, Indonezia, Arabia Saudită și Turcia.

Consecințe asupra companiilor rusești

Practic, mișcarea înseamnă că exportatorii ruși pot fi acum supuși la:

  • rate tarifare mai mari
  • interdicții de export
  • restricții privind investițiile
  • cerințe privind licențele de export
  • obstacole vamale
  • restricții privind serviciile transfrontaliere
  • tratamentul inegal al proprietății intelectuale și regulile de origine

Ce impact au măsurile asupra companiilor europene și americane

Revocarea statutului MFN este în mare măsură simbolică pentru SUA, deoarece Rusia reprezintă doar 0,7% din totalul importurilor sale. Cu toate acestea, aceasta intenționează să interzică importurile de diamante neindustriale, precum și de alcool și fructe de mare, vizând produse emblematice precum vodca și caviarul, deși majoritatea vodcilor vândute sub marcă rusească sunt produse în alte țări.

Pachetele anterioare de sancțiuni americane și interdicția privind importurile de energie rusească au făcut ca menținerea legăturilor să fie considerată prea oneroasă pentru majoritatea companiilor americane.

Sacrificiul este mai mare pentru UE deoarece Rusia reprezintă 5,8% din totalul comerțului cu bunuri al blocului comunitar. Rusia este al cincilea partener comercial al Uniunii și un furnizor cheie de combustibil, lemn, fier, oțel și îngrășăminte.

UE permite în continuare întreprinderilor europene să importe produse rusești esențiale, cum ar fi petrolul, gazele naturale, titanul, aluminiul, cuprul, nichelul, paladiul și minereul de fier.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Rusiei, reprezentând 37% din totalul schimburilor sale de bunuri cu lumea în 2020.

scroll to top