Închide

Cum pot alții? Austria anunță lockdown pentru nevaccinați când 30% din paturile ATI se ocupă

Avatar
Austria Covid

Foto: Digi24

Timp de citire: 2 minute

Coaliția de guvernare austriacă, numită și “verde-turcoaz” după cromatica partidelor ce o formează (creștin-democrat și ecologist), crește presiunea asupra celor nevaccinați. Dacă mai mult de 600 de pacienți cu Covid se află în unitățile de terapie intensivă, persoanele nevaccinate trebuie să intre în izolare, anunță noul cancelar Alexander Schallenberg, citat de Kleine Zeitung.

Guvernul federal, sub conducerea noului cancelar, vrea să strângă mai mult șurubul, având în vedere creșterea dramatică a infecțiilor cu coronavirus din Austria. Într-o întâlnire de seară în Cancelaria Federală, cancelarul Alexander Schallenberg, vicecancelul Werner Kogler, ministrul Sănătății Wolfgang Mückstein și ministrul Turismului Elisabeth Köstinger au prezentat un nou plan în cinci pași.

Începutul târziu al întâlnirii se datorează summitului UE de la Bruxelles, la care a participat pentru prima dată noul cancelar federal. Rămâne întrebarea dacă predecesorul lui Schallenberg, Sebastian Kurz, care a declarat pandemia închisă în timpul verii, precum alți lideri europeni, ar fi luat măsuri atât de drastice.

Lockdown pentru cei nevaccinati

Planul în cinci puncte prevede carantina obligatorie pentru cei nevaccinați. Condiția este ca în secțiile de terapie intensivă să fie ocupate peste 600 de paturi cu persoane infectate cu Covid, din totalul de aproape 2000 de paturi de câte dispune Austria, care are unul dintre cele mai performante sisteme medicale din lume.

În prezent sunt 224 de persoane în unitățile de terapie intensivă, ultima dată când sistemul de sănătate din Austria a depășit pragul de 600 de paturi Covid (611), fiind pe 11 aprilie. Mai exact, înseamnă pentru persoanele nevaccinate că au voie să părăsească locuința privată doar pentru muncă, nevoi zilnice, îngrijirea rudelor, vizitarea medicilor sau a spitalelor.

“În calitate de Cancelar Federal, nu voi permite ca sistemul de sănătate să fie supraîncărcat, din cauză că există încă prea mulți ezitanți care nu se pot duce la vaccinare, a comentat Schallenberg.

Scopul este așadar evident: în acest fel, persoanele nevaccinate trebuie să fie îndemnate să fie vaccinate. Austria, cu o rată de acoperire a vaccinării de puțin peste 60 la sută, se află la media terenului inferior când vine vorba de media europeană.

Într-o primă reacție, Schallenberg a justificat noile restricții după cum urmează:

„Nu vedem încă pandemia în oglinda retrovizoare. Suntem pe cale să dăm acum peste o pandemie a celor nevaccinați. Chiar dacă avem suficient vaccin, un vaccin sigur, care funcționează și ar trebui să protejeze împotriva îmbolnăvirilor grave. Toți oamenii nevaccinați trebuie să fie conștienți că umerii lor nu sunt responsabili doar pentru propria sănătate, ci și pentru cea a semenilor lor.  Depinde încă de noi să prevenim acest lucru – de aici apelul meu urgent: vaccinați-vă! ” Cred că este necesar să luăm măsuri de perspectivă aici și acum”, a spus ferm Cancelarul federal Schallenberg.

Ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, a adăugat:

„Cu toții ne planificăm săptămânile și lunile următoare: familie, sărbători, școală, sărbători de Crăciun. Economia, în special turismul, planifică sezonul de iarnă. Sarcina mea ca ministru al Sănătății este să protejez pe toți cei care locuiesc aici și să mă asigur că sistemul de sănătate funcționează și că veți beneficia de cele mai bune îngrijiri. Dar este și treaba mea să vă spun foarte clar ce vă rezervă viitorul. Noii pași afectează în principal persoanele fără protecție împotriva vaccinării.”, a conchis ministrul Sănătății.

scroll to top