Cum se împart “părinții Corona” între munca de acasă, școala online și îngrijirea copiilor

,
Autor:    -  
Family bonding during quarantine
Fotografie de Elly Fairytale pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

În ciuda deschiderii primelor instituții de educație și învățământ în Germania, o soluție rezonabilă pentru părinți încă nu se arată. Mulți au ajuns la capătul puterilor, arată un amplu reportaj realizat de Deutsche Welle, după celebrele deja hashtag-uri pe Twitter #parentinginlockdown sau #coronaparents.

Pe platformele de socializare, mulți părinți au povestit cum este viața în carantină, între homeoffice, școală la domiciliu și îngrijirea copiilor. Pentru majoritatea copiilor, școlile și grădinițele au fost închise complet mai mult de o lună. Unele sunt închise și acum, iar când vor redeschide, prezența copiilor în instituții va fi sporadică. Cum ar trebui să procedeze părinții? Să-i lase în grija bunicilor? Prea mare pericolul de contaminare. Să faca ceva împreună cu vecinii­? Recomandările privind distanțarea socială se cer respectate în continuare. Multor părinți nu le-a rămas altceva de făcut decât să-și faca treaba dimineața devreme sau seara târziu, în timp ce copiii dorm. Problema a ajuns și în dezbaterile politice, iar termenul “părinți corona” le-a fost atribuit adulților nevoiți să se împartă între muncă și copii.

Pe lângă frustrarea de a nu putea face totul cum trebuie, nici munca, nici îngrijirea copiilor, supărarea părinților s-a mai legat și de revenirea la modelul clasic: bărbatul câștigă pâinea pentru familie, iar femeia – deseori angajată doar cu jumătate de normă – trece la cratiță. Chiar și în condițiile în care ambii parteneri lucrează cu normă întreagă, deseori tot femeia se simte responsabilă când e vorba de îngrijirea micuților și a casei.

Într-o emisiune TV, socioloaga Jutta Allmendinger a vorbit despre o “retradiționalizare” prin care reprezentantele sexului frumos se întorc înapoi cu trei decenii. Multe mame duc greul măsurilor de combatere a pandemiei, afirmă și președintele Grupului Evanghelic pentru Familie (EAF), Martin Bujard, într-un interviu acordat publicației “Apotheken Umschau”.

Aspectul care îngreunează redeschiderea școlilor și grădinițelor este insuficienta cunoaștere a noului virus. Dacă, de exemplu, primele studii din Islanda sau China vorbesc despre un rol minor al copiilor în răspândirea coronavirusului, virologul Christian Drosten de la clinica Charité din Berlin susține, în baza propriilor sale observații, că micuții ar fi la fel de contagioși ca adulții.

În condițiile în care problemele cauzate de noul virus nu vor dispărea nici după vacanța de vară, părinții trebuie să știe cum se vor descurca în continuare fără să ajungă la epuizare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!