Cum și când vor începe să scadă dobânzile la euro? Piețele așteaptă relaxarea, BCE preferă să păstreze suspansul
Traderii specializați în piețele monetare își intensifică mizele privitoare la relaxarea monetară pe care o așteaptă cu înfrigurare din partea Băncii Centrale Europene (BCE) în 2024, în condițiile în care decidenții politicii monetare în zona euro au început să semnaleze că ciclul de înăsprire ar cam trebui să fi ajuns la final, iar inflația este pe drumul corect spre revenirea în intervalul-țintă, potrivit unei analize a publicației Bloomberg.
Este pentru prima dată când anticipațiile analiștilor arată o scădere cu 150 de puncte de bază a ratelor dobânzilor de-a lungul anului 2024, ceea ce ar însemna că dobânda de referință a BCE ar putea ajunge la 2,5%.
De asemenea, traderii se așteaptă ca ciclul de relaxare să înceapă încă din primul trimestru al anului viitor, scenariul având o șansă de realizare de 90%. Nu mai departe de acum două-trei săptămâni, un asemenea scenariu era considerat de-a dreptul imposibil.
În timp ce decidenții BCE de la Frankfurt avertizează în continuare cu privire la amenințările pe care le reprezintă inflația, aceștia au început să recunoască faptul că noi creșteri, peste nivelul de 4% de acum, sunt foarte puțin probabile. Chiar și Isabel Schnabel, cunoscută economistă germană, considerată printre membrii Consiliului Guvernatorilor BCE cu atitudinea cea mai favorabilă unei politici monetare înăsprite, a declarat, într-un interviu recent pentru agenția Reuters, că scăderea inflației a fost ”remarcabilă” și ”încurajatoare”.
”Economia europeană s-a deteriorat constant în ultimele 12 luni, pe măsură ce condițiile financiare s-au înăsprit”, a constatat Gareth Isaac, șeful managerilor de portofolii multisectoriale la compania de investiții Invesco.
El mai spune că se așteaptă ca piața muncii se va relaxa anul viitor,
”… ceea ce îi va oferi Băncii Centrale Europene argumentele pentru a începe reducerea bruscă a ratelor, pe măsură ce inflația se va apropia din nou de intervalul-țintă”.
Mārtiņš Kazāks, șeful băncii centrale din Letonia și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat miercuri pentru Econostream Media că, deși nu ar fi nevoie de reduceri de dobândă în prima jumătate a anului 2024, decizia politică s-ar putea modifica dacă ”balanța riscurilor privitoare la stabilitatea prețurilor se modifică”.
Totodată, săptămâna trecută, Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul băncii centrale de la Paris – considerat un centrist – a declarat că, în absența unui șoc neașteptat, ciclul de majorări ale ratelor dobânzilor s-a încheiat, ridicând astfel perspectiva reducerilor de dobânzi anul viitor.
Vocile tot mai multe și mai apăsate din interiorul BCE care recunosc progresul în lupta împotriva inflației și posibilitatea începerii ciclului de relaxare a dobânzilor apar la câteva zile după ce datele oficiale au indicat faptul că prețurile de consum din zona euro au crescut într-un ritm mai lent decât arătau estimările: în noiembrie, rata anualizată a creșterii inflației a fost de 2,4%, de la 5,3% în august. De la jumătatea anului 2021, rata inflației nu a mai fost niciodată atât de aproape de ținta de inflație a BCE, de 2%.
În același timp, datele economice din zona euro arată noi semne de fragilitate. În Germania, noile comenzi din industrie au scăzut în mod neașteptat în octombrie, subliniind criza pe care o traversează industria prelucrătoare din cea mai mare economie a Europei.
Dacă se va dovedi că traderii au dreptate, BCE va fi prima dintre băncile centrale majore care va începe să reducă ratele de dobânzi anul viitor, dinspre Frankfurt întrezărindu-se chiar cel mai agresiv ciclu de relaxare.
Astfel, Rezerva Federală a Statelor Unite este așteptată să efectueze prima mișcare în sensul relaxării politicii sale monetare în mai, scăderea fiind anticipată că va ajunge la o amplitudine de 125 de puncte de bază.
În Marea Britanie, piețele estimează pentru anul viitor trei reduceri de câte un sfert de punct procentual, Banca Angliei urmând să înceapă relaxarea în iunie, cu o șansă de 40% pentru asista și la o a patra reducere. În urmă cu doar o lună, anticipațiile abia indicau două posibile reduceri de dobânzi pentru 2024.
În ce privește emisfera sudică, speculatorii au trecut rapid de la miza pe o eventuală nouă creștere a dobânzilor până la jumătatea anului 2024, la șanse de 75% pentru începerea ciclului de relaxare în primul semestru. Chiar și în ce privește banca centrală a Noii Zeelande – care săptămâna trecută a declarat că ar putea fi nevoie de o majorare a ratelor anul viitor – este acum pe lista băncilor centrale cu șanse mari de a-și reduce dobânda de referință până în mai 2024.
Opinia conform căreia BCE și alte bănci centrale majore vor fi nevoite să își relaxeze condițiile de creditare pentru a-și putea susține economiile pe parcursul anului viitor a stimulat piața de obligațiuni. Astfel, randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a scăzut cu aproximativ 80 de puncte de bază, la 2,23%, în ultimele două luni, cel mai scăzut nivel din luna mai și până acum.