Închide

Cum sună o casă de vacanță într-o țară europeană? Iată cele mai bune 3 țări pentru o asemenea investiție

Avatar
mansion, lake como, italy

Fotografie de EzPzPics pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Franța, Italia și Spania sunt “favoritele permanente” pentru cei care își cumpără o casă de vacanță. Toate aceste țări au stabilitate politică, o bună guvernare și acces ușor la piața ipotecară, factori care au ajutat aceste țări să devină populare printre cumpărătorii de peste hotare, a declarat Kate Everett-Allen, partener al firmei imobiliare Knight Frank, potrivit CNBC.

De asemenea, este ușor pentru cumpărători să înțeleagă piața imobiliară prin intermediul registrelor funciare care arată cu cât s-au vândut proprietățile, plus că acestea oferă factori “soft”, cum ar fi peisajul rural atractiv, mâncarea bună și orașele atrăgătoare, a declarat Everett-Allen pentru CNBC prin intermediul unei videoconferințe.

Ce trebuie căutat

Înainte de a începe căutarea, gândiți-vă la ceea ce vă doriți de la o proprietate, a spus Everett-Allen. Plănuiți să dețineți casa timp de cinci până la 10 ani pentru vacanțe de familie și sejururi prelungite? Luarea în considerare a venitului de închiriere pe care îl doriți sau de care aveți nevoie este, de asemenea, importantă.

Capacitatea de a închiria o casă este esențială.

“În contextul în care costurile ipotecare sunt mai ridicate, observăm că tot mai mulți oameni doresc să închirieze proprietatea … într-un mod lipsit de probleme”, a spus Everett-Allen. Vize de “nomad digital” au fost introduse în unele țări după pandemie, iar acestea sunt atractive, deoarece adesea călătorii care închiriază locuințe doresc să rămână pentru două sau trei luni.

De asemenea, asigurați-vă că puteți ajunge acolo când doriți.

“Pe anumite piețe nu poți zbura de fapt în lunile de iarnă, așa că… vei putea să o accesezi cu ușurință din locația ta de acasă?”, a spus Everett-Allen.

Există, de asemenea, factorul “încuie și pleacă” pentru atunci când nu stați în casă, așa că luați în considerare ce contacte locale aveți care vă pot ajuta cu întreținerea sau securitatea atunci când aceasta este goală.

Oamenii petrec mai mult timp decât înainte în casele lor de vacanță, a spus Everett-Allen.

“Înainte, [oamenii] doreau să poată conduce de la aeroport la casa lor într-o oră. Acum constatăm că sunt dispuși să călătorească puțin mai departe pentru că vor petrece o săptămână la un moment dat, mai degrabă decât un weekend în casa lor”, a declarat ea pentru CNBC.

Regulile privind închirierile care utilizează site-uri precum Airbnb merită verificate. Orașul italian Florența, de exemplu, a interzis în octombrie noi închirieri pe termen scurt prin intermediul unor astfel de platforme, în timp ce în Paris există o limită de 120 de zile pentru închirierea proprietăților.

Pentru britanici în mod specific, Brexit înseamnă că pot petrece doar 90 de zile din 180 în țările din spațiul Schengen (care include Franța, Italia și Spania), în caz contrar fiind probabil să fie necesară o viză.

Franța

Franța este cea mai vizitată țară din lume, conform Organizației Mondiale a Turismului din cadrul ONU, iar Provence și Alpii, cu peisajele lor impresionante și mult spațiu, sunt ambele locuri populare pentru a investi pentru cumpărătorii din nordul Europei, a declarat Everett-Allen.

După pandemie, regiunea Alpilor a fost populară pentru stilul său de viață în aer liber.

“Pur și simplu [bifează] toate căsuțele în ceea ce privește priveliștile, natura, spațiul, oportunitatea de a te menține în formă … timpul petrecut cu familia și prietenii”, a spus ea.

Stațiunea Courchevel 1850 a avut cele mai mari prețuri pentru proprietățile de top în al doilea trimestru al anului 2023, de 27.250 de euro (29.866 de dolari) pe metru pătrat, în timp ce stațiunea Morzine a avut cele mai mici prețuri, de 9.700 de euro pe metru pătrat, potrivit cercetării Knight Frank.

Se fac demersuri pentru a face din Franța un loc mai ușor pentru rezidenții americani de a face afaceri, printr-un plan prin care antreprenorii francezi din SUA vor avea acces la perioade de viză prelungite, iar proprietarii americani de afaceri vor beneficia de o procedură simplificată de acordare a vizelor, potrivit lui Olivier Becht, ministrul delegat pentru comerț exterior al Franței, care a postat pe X despre acest acord în noiembrie.

Franța încurajează, de asemenea, persoanele să cumpere locuințe secundare nou construite în țară prin intermediul unui stimulent care rambursează rata standard de impozitare (cunoscută sub numele de TVA) de 20% dacă pun proprietatea la dispoziție pentru închiriere timp de aproximativ 14 săptămâni pe an. Un apartament nou construit cu două dormitoare și două băi în orașul Meribel-les-Allues, în apropiere de teleschi, este listat pe site-ul Knight Frank pentru aproximativ 605.000 de dolari.

Italia

Toscana, cu podgoriile, fermele, orașele și localitățile sale, precum Florența, Siena și Lucca, este mereu populară, potrivit lui Everett-Allen, la fel ca și orașele și satele din jurul lacurilor care se găsesc în nordul țării, cu acces ușor atât la munți, cât și la orașe. O vilă cu șase paturi pe lacul Como – unde George Clooney ar avea o casă – este de vânzare pe site-ul Knight Frank pentru aproximativ 2,3 milioane de dolari.

Pentru a obține mai mult pentru banii dvs., Puglia, în călcâiul “cizmei” Italiei, are o “coastă uimitoare, orașe istorice fermecătoare [și] o bucătărie delicioasă”, potrivit agentului Sara Traverso, co-fondator al firmei imobiliare Nest Seekers International, într-un e-mail pentru CNBC. O casă rurală din Puglia cu patru dormitoare și două băi, cu piscină, este listată de Nest Seekers pentru aproximativ 497.000 de dolari.

Traverso, care a lucrat în firma imobiliară italiană a familiei sale timp de mai mulți ani înainte de a se muta la New York, a declarat că regiunea centrală a Umbriei este, de asemenea, populară pentru orașele sale medievale din vârful dealurilor și pentru stilul de viață relaxat.

“Păstrarea patrimoniului său cultural atrage oamenii care caută o experiență italiană mai liniștită și mai autentică”, a spus ea.

Insula Sicilia este, de asemenea, din ce în ce mai populară pentru casele de vacanță. Iar 2024 ar putea fi un moment bun pentru a cumpăra, Traverso așteptându-se la o scădere a prețurilor în întreaga țară și la o creștere a ofertei, ceea ce favorizează cumpărătorii străini.

Italia a devenit populară pentru cumpărătorii bogați din străinătate care își stabilesc reședința în țară datorită unei taxe introduse în 2017, care permite oamenilor să plătească o taxă fixă de 100.000 de euro pe an pentru veniturile realizate în străinătate, indiferent de valoarea acestora.

Acest program de “impozit forfetar” se extinde și la membrii familiei, care plătesc un impozit fix de 25.000 de euro pe venitul din străinătate pe an și a atras “puternic” clienții Knight Frank din Europa și nu numai, a spus Everett-Allen.

Spania

Spania este populară ca loc de cumpărare în rândul francezilor, britanicilor și germanilor, Insulele Baleare și fermecătorul oraș balnear sudic Marbella fiind printre zonele preferate de aceștia, potrivit datelor Knight Frank.

Și este posibil să devină și mai populară pentru cumpărătorii din străinătate datorită unei noi vize de nomad digital introdusă anul acesta, care permite persoanelor din afara Uniunii Europene să locuiască și să lucreze în Spania timp de până la cinci ani.

“Dacă dețineți o casă și aveți un nomad digital acolo pentru două sau trei luni la un moment dat, este destul de util”, a spus Everett-Allen.

Capitala Madrid, care a fost “sub radar” pentru cumpărătorii din străinătate, devine populară pentru că este un “joc de valoare” față de Londra sau Paris, a declarat Everett-Allen.

“Este un oraș suficient de mic pentru a avea o identitate foarte puternică, o cultură bună, o accesibilitate facilă, [deoarece] există atât de multe zboruri spre Madrid”, a spus ea.

Proprietățile de lux din Madrid costă în jur de 8.000 sau 9.000 de euro pe metru pătrat, în comparație cu Parisul, la aproximativ 19.000 sau 20.000 de euro pe metru pătrat, a spus Everett-Allen. Însă prețurile imobilelor din Madrid vor crește cu aproximativ 5% în 2024, conform previziunilor Knight Frank, ceea ce îl va face orașul cu cea mai rapidă creștere în sectorul imobiliar european – imobiliarele de lux din Paris vor crește cu 2%, în timp ce agenția a precizat că prețurile din Londra vor rămâne stabile.

scroll to top