Închide

Eurostat: Cvasi-stagnare în zona euro și în UE – creștere de doar 0,2% în trimestrul al treilea

Avatar
inflation, euro, finance

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Creşterea economică a zonei euro a încetinit puternic în al treilea trimestru al anului, Biroul European de Statistică – Eurostat raportând o creștere economică medie de 0,2%. Același nivel a fost raportat și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său, potrivit instituției citate.

Reamintim că nivelul anual al inflaţiei în statele din zona euro a atins un nou record în octombrie, cu o medie de 10,7%, înregistrând o creştere puternică, de la 9,9% cât era în septembrie. Această dinamică este alimentată de o creştere a preţurilor energiei, din nou, domeniu în care inflaţia atinge 41,9%, cel mai mare nivel anual din istoria raportărilor

În ce privește evoluția economiei, se remarcă o încetinire puternică a ritmului de creștere, faţă de cifrele prezentate în trimestrul al doilea – creștere de 0,8% – în zona euro.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 2,1% în zona euro și cu 2,4% în UE în trimestrul al treilea din 2022, după ce în trimestrul precedent a fost de +4,3% în ambele zone.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru al treilea trimestru din 2022, Suedia (+0,7%) a înregistrat cea mai mare creștere față de trimestrul precedent, urmată de Italia (+0,5%), Portugalia și Lituania (ambele +0,4%). Scăderi au fost înregistrate în Letonia (-1,7%), precum și în Austria și Belgia (ambele -0,1%).

Ratele de creștere de la an la an au fost pozitive pentru toate țările, cu excepția Letoniei (-0,4%).

scroll to top