Închide

Dacă inflaţia persistă, Polonia ar putea extinde în 2024 TVA zero la alimentele de bază

Avatar
Flag of poland

Fotografie de Kaboompics .com pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Polonia ar putea extinde anul viitor TVA zero la alimentele de bază, dacă inflaţia persistă, a anunţat sâmbătă premierul Mateusz Morawiecki, transmite Reuters.

Autorităţile de la Varşovia au adoptat reduceri de taxe, de la combustibili la îngrăşăminte, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă faţă inflaţiei ridicate, dar au trebuit să revină în 2023 la taxele mai ridicate pe benzină, în conformitate cu reglementările stabilite de Comisia Europeană. Totuşi, Bruxelles-ul a permis menţinerea la zero a TVA la alimentele de bază.

Deşi inflaţia a încetinit la 14,7% în aprilie, de la 16,1% în martie, ea rămâne o problemă politică cheie în perspectiva alegerilor generale din acest an.

“Dacă inflaţia nu scade semnificativ, nu excludem ca în trimestrul patru din 2023 să luăm decizia extinderii acestei măsuri în 2024”, a declarat Morawiecki la o conferinţă de presă, adăugând că măsura costă bugetul aproximativ zece miliarde de zloţi (2,41 miliarde de dolari) pe an.

Decizia va fi luată când vor fi disponibile datele privind inflaţia în 2023 şi previziunile pentru 2024, a anunţat premierul polonez.

scroll to top