Închide

Dan Suciu, BNR, prezintă cea mai mare problemă a României: “Pierzi bani și acasă, și la bancă!”

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a vorbit despre evoluţia inflaţiei, dar şi a dobânzilor în România. 

“Din păcate în această perioadă pierzi bani şi dacă îi ţii în bancă, şi dacă îi ţii acasă, din cauza inflaţiei. Inflaţia este principala problemă în acest moment, cel puţin din perspectiva Băncii Naţionale, care afectează echilibrele financiare şi, din acest punct de vedere, trebuie să facem toate eforturile ca să o învingem. Şi cum poate fi învinsă inflaţia? Din păcate, nu e o metodă mai bună decât creşterea dobânzilor, creşterea preţului banilor, că asta înseamnă creşterea dobânzii.

Creditele vechi sunt calculate pe indicatorul ROBOR care, într-adevăr, a crescut foarte mult, fiind mai reactiv la ceea ce se întâmplă în piaţă, iar IRCC-ul este, în continuare, relativ mic, e sub 2%, sub nivelul indicelui de dinainte de pandemie, dar el va creşte în perioada următoare pentru că reflectă o situaţie din urmă cu şase luni şi de aceea este mai mic”, a declarat, joi seara, într-o intervenţie la România TV, Dan Suciu.

Bursa a încheiat joi “pe roșu”

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, cu o valoare a tranzacţiilor de 44,185 milioane de lei.

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,11%, până la 12.712,06 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a stagnat. Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis în scădere cu 0,09%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 0,71%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,36%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis cu o depreciere de 0,10%. Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a redus cu 0,28%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 24,161 milioane de lei, urmate de titlurile Fondul Proprietatea, care au generat schimburi în valoare de 5,782 milioane de lei, şi de titlurile Erste Group Bank – cu 1,113 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Carbochim (+14,98%), COS Târgovişte (14,74%) şi Socep (14,56%). Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Promateries (-11,25%), STK Emergent (-7,69%) şi Prebet SA Aiud (-4,94%), transmite Agerpres.

scroll to top