Închide

Dăianu, despre majorările haotice de pensii: “Impactul bugetar e sever. Ni se complică viața!”

Avatar
Daniel Daianu Fb

Foto: Daniel Dăianu Facebook

Timp de citire: 2 minute
  • Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că majorările de pensii în medie cu 40% promise de coaliția PSD-PNL prin noua lege a pensiilor ne vor complica viața și mai tare.
  • Deja avem un deficit foarte mare ce trebuie redus substanțial, încasări puține la bugetul de stat și ar putea urma „alte posibile șocuri”.
  • Și, pe lângă acestea, Puterea promite niște creșteri de pensii cu impact „sever” asupra bugetului de stat.

Prin urmare, în loc să reducem serios acest deficit, noi suntem pe punctul să-l creștem și mai mult.

„Acei 55 de miliarde de lei ca impact al acestei legi noi privind sistemul de pensii nu sunt 55 de miliarde. Sunt, după estimările Ministerului de Finanțe pentru anul 2025, puțin peste 30 de miliarde de lei. În 2024 ar fi în jur de 10 miliarde.

Noi, la Consiliul Fiscal, avem rezerve față de aceste estimări, rezerve importante! De aceea, nu vreau să mă aventurez.

Deci nu e vorba de 55 de miliarde, dar chiar și la 30 de miliarde impactul e considerabil – ar fi în jur de 1,7 – 1,8% din PIB, care ar da peste cap traiectoria de consolidare bugetară, care până acum era judecată excluzând impactul introducerii legii pensiilor.

Eu aș mai aminti ceva care e foarte obscur acum. Acum câteva luni, ministrul Boloș, din relatările media, dar și din alte informații, a avut un dialoig cu Comisia (Europeană) și a spus că acest impact e sever, că nu s-ar putea respecta țintele, fie ele modificate, că 4,4% pentru 2023 era o prostie și și cei de la Comisie și-au dat seama că nu se poate așa ceva.

Deci traiectoria noastră de consolidare bugetară, fără a lua în calcul impactul introducerii acestei legi, ar fi condus posibil, posibil, și cu alte măsuri fiscale bugetare necesare, la un deficit de 3% la orizontul anului 2026, deci nici măcar în 2025. Altfel spus, acest impact e sever.

Ne putem finanța în condiții rezonabile în următorii ani? Că noi avem un deficit încă mare…”,

a declarat președintele Consiliului Fiscal, pentru B1 TV.

Acesta a mai susținut că România are nevoie de o nouă lege a pensiilor, implicit pentru că sunt multe inechități în sistem ce trebuie eliminate, „dar până atunci avem de făcut o consolidare bugetară. (…) Noi, la Consiliul Fiscal, am avertizat că avem o construcție defectuoasă a bugetului pe 2023 și s-a văzut acest lucru și nu am luat în calcul impactul legii pensiilor. Trebuie să ne gândim la o traiectorie care să includă acest fapt”.

Dăianu a insistat apoi că avem nevoie de o evoluție sistematică în reducerea deficitului în următorii ani.

Totodată, președintele Consiliului Fiscal a precizat că măsurile fiscale adoptate recent de Guvernul Ciolacu nici vorbă să reducă deficitul în măsura în care ar trebui: „Măsurile adoptate numai pentru 2024, măsuri fiscale care ar putea aduce 1,4% din IB venituri la bugetul public, nu sunt suficiente pentru a intra pe o traiectorie clară de reducere a deficitului, mai ales dacă luăm în calcul și impactul acestei legi”.

„Deci ni se complică viața în continuare și eu nu aduc în discuție alte posibile șocuri care pot să fragilizeze bugetul public. Noi nu avem spațiu fiscal, avem venituri foarte joase”,

a mai declarat Daniel Dăianu.

scroll to top