Închide

Date Eurostat despre risipa alimentară: europenii aruncă anual cantități uriașe de mâncare

Avatar
crow, bird, animal

Fotografie de Surprising_Shots pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gospodăriile individuale de la nivelul Uniunii Europene au aruncat 70 de kilograme de alimente de persoană în 2020, ultimul an pentru care au fost făcute calculele riguroase, cantitate care reprezintă mai mult de jumătate din totalitatea alimentelor aruncate anual în cele 27 de state membre, potrivit datelor publicate marți de Biroul European de Statistică – Eurostat.

Cantitatea medie de deșeuri alimentare în Uniunea Europeană a fost de 127 kg pe locuitor în 2020, potrivit datelor Eurostat.

Considerând populația totală a UE la începutul anului 2020, estimată la 447,7 milioane de locuitori, calculele arată că risipa alimentară totală în Uniunea Europeană în acel an a fost de aproape 57 de milioane de tone de alimente.

Risipa alimentară globală reprezintă între 8% și 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, iar combaterea acestui fenomen de către consumatorii individuali rămâne o uriașă provocare în UE și în întreaga lume.

Potrivit Eurostat, gospodăriile au fost responsabile pentru 55% din totalul deșeurilor alimentare din UE în primul an al pandemiei de COVID-19, restul de 45% fiind generat în alte faze ale lanțului de aprovizionare cu alimente.

Următorii contributori la risipă au fost producătorii de alimente și băuturi, cu 23 kg de deșeuri per capita, urmați de producția primară, cu 14 kg per capita – sectoare în care au fost elaborate strategii de reducere a risipei, precum utilizarea alimentelor improprii consumului sau procesării directe ca produse secundare în aceleași sau în alte industrii.

Restaurantele și companiile de servicii de alimentație au aruncat 12 kg de deșeuri alimentare per persoană în 2020, adică 9% din totalul estimat la nivelul Uniunii Europene, în timp ce comerțul cu amănuntul și alți distribuitori de alimente au irosit cel mai puțin, doar 9 kg per capita.

Eurostat a mai precizat că impactul blocajelor cauzate de pandemia de COVID-19 asupra acestor sectoare este încă în curs de analizare.

De asemenea, statisticienii europeni mai precizează că nu au existat date disponibile despre România, Letonia, Belgia și Malta, iar mediile la nivelul Uniunii sunt, așadar, estimative

scroll to top