Date INS: în septembrie, inflația s-a potolit, dar unele produse au reînceput să se scumpească
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, în condiţiile în care, în comparație cu acum un an, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 10,36%, cele nealimentare cu 6,68%, iar serviciile cu 12,10%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi și citate de Agerpres.
În septembrie, comparativ cu august, rata inflaţiei a fost 0,79%. Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni ale acestui an a fost de 0,6%.
Alimentele s-au scumpit în ultima lună cu o medie de doar +0,3, pe fondul efectelor ordonanței de urgență adoptate la finalul lunii iunie, prin care adaosul comercial la producător și în supermarketuri a fost plafonat la 20%. Totuși, prețurile unora dintre produsele alimentare au reînceput să crească, în septembrie, față de august, după ieftinirile înregistrate în luna anterioară, notează Biziday:
- Pâine +0,3%
- Cartofi +6,7%
- Lapte +0,4%
- Ulei -2%
- Fructe -2%
- Făină -4%
În cazul mărfurilor nealimentare, prețurile au crescut în medie, în ultima lună, cu +1%, cu o scumpire de +1,5% a hainelor, de peste +2% a detergenților și a combustibililor, și de +1,6% a facturilor la energie electrică.
Tarifele pentru servicii au crescut în medie tot cu +1%, în ultima lună, mai ales din cauza scumpirii cu +3% a serviciilor de gospodărie locală (apă, canal), cu +2,7% a biletelor de avion, dar și a creșterii cu +1,3% a prețurilor practicate de restaurante.
Banca Naţională a României semnala, la începutul lunii octombrie, că, potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023), în principal sub influenţa efectelor de bază şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, precum şi în condiţiile recoltei bogate pe plan intern şi ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază.
În august, BNR a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.